Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Budite kreativni, što baš i nije lako
Vežbajte desnu polovinu mozga i - bićete kreativni(ji)
Vežbajte desnu polovinu mozga i - bićete kreativni(ji)

Budite kreativni, što baš i nije lako

Često se događa da čujemo savet kako je za uspeh u poslu ili zadovoljstvo u ličnom životu važno da budemo kreativni. Može li svako, kad god poželi, da bude kreativan, da li je potrebno da zadovolji neke posebne uslove, i zbog čega neki ljudi, sasvim očigledno, nisu kreativni?

Za objašnjenje, vratimo se u školske klupe.

Od nas se tražilo da učimo matematiku, jezike, negujemo logičko mišljenje… Sve navedeno razvijalo je više jednu polovinu mozga – levu, u kojoj su smešteni centri odgovorni za ove aktivnosti. Desna polovina mozga konstantno je zapostavljana, a razlog je uglavnom to što je u školskom sistemu jednostavnije oceniti jednu vrstu postignuća – onu koja daje konkretne, merljive rezultate, nego drugu – fluidnu, originalnu za pojedinca.

Isto se nastavlja na radnom mestu, gde je potrebno obaviti mnogo malih zadataka po određenom šablonu, važnih za povezivanje doprinosa pojedinaca u jednu celinu, koja čini posao kompanije, ustanove, ili druge organizacije…

Desna polovina mozga, dakle, gotovo kod svih je nedovoljno razvijena.

I kako onda, sa tako lošom startnom pozicijom, ulepšati kreativnošću svoj dan u Beogradu, ili pronaći bolji posao, na primer, na kojem se traže inovativna rešenja problema?

Ako ne veoma kreativni, bar kreativniji…

Potrebno je vežbati – desnu polovinu mozga.

Evo kako.

Posmatrajte stvari iz drugog ugla, odnosno vizure druge osobe. Zanimljivo je da su video igre jednostavan način za to, ali možete i sami zamisliti hipotetički scenario u kome ste nakratko neko drugi, na primer, poznati režiser… Kako biste završili film? Ili, kako biste organizovali turistički obilazak Beograda? Mogućnosti su neograničene.

Odvojte desetak minuta dnevno i vežbajte kreativnost, tako što ćete smisliti kratku priču, sa par aktera. Inspiracija mogu da budu i ljudi koje posmatrate na ulici, pijaci, u parku… Kreiranje interesantnih i neobičnih priča možete praktikovati i sa decom – razvoj kreativnosti na ranom uzrastu je posebno važan, a ovo će biti i način da otkrijete na koji način razmišljaju.

Odaberite kreativan hobi – crtanje, kolaž, origami, obradu drveta, izradu različitih predmeta… Ne morate da budete posebno talentovani – sve aktivnosti tokom kojih možete da napravite nešto potpuno novo pomoći će da se aktiviraju oni centri u mozgu koji su godinama zapostavljani. Poboljšaćete intuiciju, brzinu pronalaženja novih ideja, adekvatnije ćete koristiti emocije i upravljati njima.

Najbolji trening za kreativnost je mašta, a to ne bi trebalo da bude teško.

Dobro je, uostalom, pobeći ponekad od stvarnosti… pa i od Beograda.

(danubeogradu.rs)