Naslovna » Avio karte » Destinacije » Heraklion – more, vino i veoma duga istorija
Heraklion – more, vino i veoma duga istorija

Heraklion – more, vino i veoma duga istorija

Heraklion je najveći grad i luka na najvećem grčkom ostrvu Krit, mesto koje su pohodile ili za njega ratovale mnoge vojske koje su u prošlim vekovima osvajale Mediteran.

Heraklion se nalazi na severnom, centralnom delu ostrva i danas je poznat turistički, trgovinski, kulturni i univerzitetski centar.

Hoteli i atrakcije

Heraklion (foto: Shutterstock)

U Heraklionu se može odsesti u luksuznim hotelima Galaxy, GDM Megaron, Aquila Atlantis, Agapi Beach… ali i pristupačnim hotelima Lato Boutique, Kastro, Atrion, Marin Dream, Sofia… Bilo koji da se odabere, gost će biti blizu neke od plaža.

Prošlost Herakliona seže u vreme četiri hiljade godina i tako je bogata da je glavna atrakcija grada Arheološki muzej. Posle njega treba posetiti i ostatke na terenu. Palata Knosos iz gvozdenog doba centar je poznate Minojske civilizacije, a venecijanska tvrđava Kastelo del Molo iz XVI veka na ulazu u luku mesto je odakle se pruža najlepši pogled na grad. Iz venecijanskog doba su i Lođa (gradska većnica), veći broj zdanja u centru grada i fontane. Najpoznatija je ona koju nose četiri lava na Trgu Elefterios Venizelos (Trgu lavova).

Monumentalna Saborna pravoslavna crkva Svetog Mine, zaštitnika grada, sa ikonama i crvenom kupolom, mesto koje obavezno treba posetiti. U Heraklionu se nalaze i vizantijska bazilika Svetog Mateja i Crkva Svetog Tita iz XIX veka koja je za vreme turske vladavine bila džamija.

Pošto je prestonica Krita, u Heraklionu su smešteni muzeji i kolekcije koje u celini prikazuju način života na ostrvu. Tako je, radi njegovog upoznavanja, dobro posetiti Etnološki muzej Krita, izvanredan Muzej prirode Krita, Istorijski muzej Krita.

Heraklion (foto: Shutterstock)

Pored tipične ponude na plažama i večernjeg provoda u letnjim baštama restorana, u Heraklionu se nude vinske ture uz gastro specijalitete i degustaciju vina u okolini poznatoj po vinogradima. Preporučuje se i poseta pravoslavnom manastiru Svetog Georgija, koji se nalazi u planinskom zaleđu sa pogledom na zaliv i grad.

Najbolje vreme za boravak u Heraklionu je sunčano i prijatno toplo leto, sa temperaturama oko 27°C. Zima je veoma blaga. Temperature se retko spuštaju ispod 10°C.

Avio-karte Heraklion

Iz Beograda za Heraklion let sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd ima avio-kompanija Aegean Airlines, sa presedanjem u Atini. Cena povratne karte je od 167 €, dok van sezone mogu da se nađu još jeftinije avio karte.

Putovanje do Herakliona traje najmanje tri i po sata. Međunarodni aerodrom „Nikos Kazancakis“ nalazi se četiri kilometara istočno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Krit (foto: Shutterstock)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.