Naslovna » BG špijun » Destinacije » Mikonos – plavo-beli turistički raj
Mikonos – plavo-beli turistički raj (foto: Shutterstock)

Mikonos – plavo-beli turistički raj

Mikonos je malo ostrvo, udaljeno oko 180 kilometara od Atine, jedna od najpopularnijih destinacija za letnji odmor u Grčkoj.

Jedini veći grad na ostrvu takođe se zove Mikonos. Turistički kompleksi, plaže i uvale nalaze se unaokolo, na maksimalnoj udaljenosti od petnaestak kilometara.

Nizovi belih kućica sa plavim detaljima, uske popločane ulice, mali trgovi, crkve i azurno more čine razglednicu Mikonosa neodoljivom.

Hoteli i atrakcije na Mikonosu

Mikonos – plavo-beli turistički raj (foto: Shutterstock)

U samom gradu i neposrednoj okolini nalazi se par stotina hotela, vila i drugih objekata za smeštaj, u potpunosti primerenih “grčkoj Ibici”, kako ostrvo nazivaju turoperateri.

Cavo Tagoo, Tharroe, Madoupa, Vencia Hotel, hoteli Andronikos, Hermes, Adonis… su za one koji su spremni da plate više. Hoteli srednje klase Aeolos, PortoBello, Aether, Porto Mykonos, Pelican… takođe nude prijatan i komforan smeštaj.

Mikonos je naseljen od šestog veka pre nove ere, pa ima i svoje istorijske ostatke i znamenitosti.

Arheološki muzej, Egejski muzej pomorstva, neobična crkva Paraportiani, jedino selo Ano Mera sa manastirom Panagia Tourliani, Muzej folklora koji posetioca upoznaje sa živopisnom grčkom tradicijom… samo su neki od njih. „Ostrvo vetrova“, kako se Mikonos još naziva, ima svojih sedam vetrenjača koje potiču čak iz 16. veka i šarmantnu šoping ulicu Matojiani.

Mikonos – plavo-beli turistički raj (foto: Shutterstock)

Mala Venecija je elitna četvrt nedaleko od luke Mikonos, izgrađena u 18. veku, sa lavirint-ulicama, prodavnicama i najlepšim pogledom na zalazak sunca, koju svakako treba posetiti.

Sve vrste sportova na vodi i pod vodom, taverne na prelepim peščanim plažama i neobično bogata ponuda obilazaka okoline brodom obeležja su boravka na Mikonosu. Može se, na primer, otići do arheološki poznatog ostrvca Delos na kojem je po legendi rođen Apolon, svetionika Armenistis i nekih od najlepših egejskih plaža na ostrvu.

Mikonos je poznat po diskotekama, barovima i burnom noćnom provodu. Plaža Paradajz koja živi 24 sata je svakako najpopularnija, posebno za mlade.

Mikonos ima prijatne letnje temperature, koje se prosečno kreću između 23 i 26°C. Prolećne i jesenje temperature oko i iznad 15°C i posebno zimske, oko 10°C, određuju ove periode kao vansezonske.

AVIO KARTE – rezervacije preko našeg sajta:
JEFTINIJE, POUZDANO, JEDNOSTAVNO!

Avio karte Mikonos

Mikonos – plavo-beli turistički raj (foto: Shutterstock)

Let do Mikonosa nudi avio-kompanija Aegean Airlines, sa presedanjem u Atini, po ceni koja se kreće od 193 EUR.

U toku letnje turističke sezone dobro je proveriti i čarter letove. Može se putovati i do Atine direktnim letom kompanije Air Serbia, a zatim do Mikonosa avionom ili brodom, sa više dnevnih polazaka.

Putovanje od Beograda do Mikonosa traje najmanje tri i po sata. Aerodrom na ostrvu Mikonos nalazi se četiri kilometra jugoistočno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine.

Više o Mikonosu saznajte na ovom linku. (danubeogradu.rs)

Mikonos – plavo-beli turistički raj (foto: Shutterstock)

Uređuje: Katarina Vidaković