Naslovna » Avio karte » Destinacije » Havana – još uvek jedinstvena
Avio karte - Havana (foto: Shutterstock)

Havana – još uvek jedinstvena

Iako se često opisuje kao mesto gde je vreme stalo, pre bi se moglo reći da je Havana grad iz mašte.

U živopisnoj karipskoj luci i glavnom gradu Kube mnogo toga se poslednjih decenija obnavlja, uz nastojanje da se sačuva što više atmosfere po kojoj je Havana prepoznatljiva.

Hoteli i atrakcije

Havana ima nekoliko modernih hotela najviše klase kakvi su Iberostar Parque Central, Melia Cohiba, Saratoga, Hotel Nacional de Cuba, Telegrafo… Pravi duh Kube, međutim, može se osetiti upravo u šarmantnim kvalitetnim i nešto skromnijim hotelima Los Frailes, Mercure Sevilla, Inglaterra, Plaza…

Havanu je najbolje obići pešice. Stara Havana (Habana Vieha) je autentičan kvart kubanske kolonijalne istorije sa izvanrednom arhitekturom i poznatim znamenitostima kakve su Stari trg, barokna Katedrala San Kristobal, restoran Bodegita del Medio u koji su svraćali Neruda i Hemingvej i odakle po predanju potiče koktel mohito… Tu su i kafei, muzeji, boemska atmosfera u svako doba dana i noći…

Avio karte - Havana (foto: Shutterstock)

Trg revolucije na kojem se nalazi spomenik nacionalnom heroju Hoze Martiju sa vidikovcem, raskošna Palata guvernera u kojoj je Gradski muzej, Nacionalni muzej lepih umetnosti, Muzej Ernesta Hemingveja, Muzej revolucije, tvrđava Sen Karlos de la Kabanja iz XVIII veka koja je štitila luku… su mesta koja obavezno treba videti.

Za uživanje se preporučuju i šetalište El Malekon uz obalu okeana i plaže Plajas del Este.

Kupovina u Havani podrazumeva cenkanje, uz svaku uslugu je obavezan bakšiš, preporučuje se tura nekim od oldtajmera, čas salse, kubanska kafa, rum i kubanska cigara kao suvenir… Kubanci su izuzetno ljubazni, atmosfera je opuštena na svakom koraku, pa su ljudi i njihov način života jedna od najlepših osobenosti Havane.

Avio karte - Havana (foto: Shutterstock)

Havana ima tropsku klimu sa toplim i vlažnim letima i nešto suvljim hladnijim zimama. Najbolja doba godine za turistički boravak su proleće i kasna jesen, sa temperaturama od 24 do 27°C. Zimske temerature padaju ispod 20°C, što je takođe dovoljno da u Havani bude prijatno.

AVIO KARTE – rezervacije preko našeg sajta:
JEFTINIJE, POUZDANO, JEDNOSTAVNO!

Avio karte Havana

Avio karte - Havana (foto: Shutterstock)

Iz Beograda za Havanu, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, zajednički let nude avio-kompanije Air Serbia i Air France KLM Grupa, preko Pariza ili Amsterdama.

U zavisnosti od datuma putovanja može se dogoditi da je neophodno i presedanje u Panama Sitiju u organizaciji prevoznika Air France. Cena povratne karte je od 600 €, što je i najpovoljnija opcija.

Let Beograd – Havana traje od 18:00 sati. Međunarodni aerodrom „Hoze Marti“, do kojeg saobraćaju avioni kompanije Air France, nalazi se 16 kilometara južno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je -6 sati, a trebalo bi imati u vidu da je prelazak na letnje/zimsko računanje vremena u Havani prvog vikenda u martu/novembru. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Shutterstock)