Naslovna » Avio karte » Destinacije » Kos – Hipokratovo rodno ostrvo
Avio karte - Kos (foto: Shutterstock)

Kos – Hipokratovo rodno ostrvo

Ostrvo Kos, poznata turistička destinacija, nalazi se u Egejskom moru, u Grčkoj, na samo četiri kilometra od turske obale i sedam kilometara od turskog letovališta Bodrum.

Najveći grad na ostrvu dugom četrdeset i širokom svega osam kilometara takođe se zove Kos, a položaj ostrva u Mediteranu omogućio mu je, pored klasične lepote mora i peščanih plaža, i mesto u istoriji.

Hoteli i atrakcije

Hoteli i turistički kompleksi grupisani su na nekoliko lokacija na ostrvu. U gradu Kosu i okolini može se odsesti u ekskluzivnim hotelima Diamond Deluxe, Kos Aktis Art, Aqua Blu, Aelos Beach, Pelagos… ili u skromnijim Triton, Astron, Aegeon, Yiorgos…

Trg Elefterijas u starom delu grada je mesto sa restoranima, kafeterijama, prodavnicama, pijacom, prepuno turista u svako doba dana i večeri. Ovde se obavezno naručuju lokalni specijaliteti i odlična grčka vina, a zatim sledi šetnja. U neposrednoj blizini je Arheološki muzej, a nešto dalje riva, luka i srednjovekovna tvrđava Kos, utvrđenje Vitezova reda Svetog Jovana.

Avio karte - Kos (foto: Shutterstock)

Istorija Kosa je vrlo bogata i ostaci i građevine u gradu o tome jasno i na svakom koraku svedoče – posle starih Grka, Rimljana i Vizantije ostrvom su vladali Mleci, Vitezovi Malteškog reda, Otomansko carstvo… U Kosu su i lepi sakralni objekti pravoslavne, muslimanske i katoličke vere.

U petom veku pre nove ere u Kosu je rođen Hipokrat, utemeljivač medicine, koji se uobičajeno u literaturi naziva i Hipokrat sa Kosa. Jedna od najinteresantnijih znamenitosti u gradu je Hipokratovo drvo, stari platan koji se nalazi na istom mestu na kojem je nekada bilo drvo pod kojim je Hipokrat učio, a apostol Pavle propovedao hrišćanstvo.

Avio karte - Kos (foto: Shutterstock)

Izlet do ostrva Rodos, Bodruma, u zaštićene parkove prirode u unutrašnjosti ostrva, do ostataka starog grada Asklepiona u kojem je Hipokrat podučavao, ribarskih sela, obilazak vulkana na Nisirosu i arhipelaga brodom… neke su od preporučenih tura.

Kos ima prijatne letnje temperature koje obično ne prelaze 30°C. Ukoliko se želi izbeći vrh turističke sezone odmor na Kosu može se planirati u kasno proleće i ranu jesen. Zimske temperature spuštaju se ispod 15°C, a kiša je česta.

AVIO KARTE – rezervacije preko našeg sajta:
JEFTINIJE, POUZDANO, JEDNOSTAVNO!

Avio karte Kos

Avio karte - Kos (foto: Shutterstock)

Iz Beograda na Kos može se stići redovnim letom avio-kompanije Aegean Airlines, sa presedanjem u Atini. Cena povratne karte za let Beograd – Kos – Beograd je od 400 EUR tokom avgusta i od 270 EUR tokom septembra. U toku turističke sezone svakako treba proveriti dostupnost čarter letova.

Putovanje od Beograda do Kosa traje najmanje pet sati i dvadeset minuta. Međunarodni aerodrom „Hipokrates“ (IATA kod je KGS), 23 kilometara jugozapadno od grada Kosa, koriste i turisti koji putuju u Bodrum.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat u toku čitave godine. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Shutterstock)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.