Naslovna » Avio karte » Destinacije » Malta – kopno na putu mornara
Malta – kopno na putu mornara (avio karte; foto: Shutterstock)

Malta – kopno na putu mornara

Malta, ostrvska zemlja u Sredozemnom moru, nalazi se na mestu gde se Evropa uputila prema Africi, ili Afrika prema Evropi.

Na manje od sto kilometara udaljenosti od Italije i manje od tri stotine kilometara od Tunisa, Malta je bila važna strateška tačka plovidbe Mediteranom i stanica trgovačkih i osvajačkih pohoda.

Glavni grad Valeta poseduje brojne atrakcije, arhipelag ima bogate istorijske ostatke, Novi zavet svedoči da je na Malti boravio apostol Pavle, a savremeni turisti koji opsedaju tri glavna ostrva u toku letnje sezone – da Maltu svakako treba posetiti.

Hoteli i atrakcije

Malta – kopno na putu mornara (avio karte; foto: Shutterstock)

Na Malti se može odsesti u luksuznim hotelima u Valeti, kakvi su Palace, Phoenicia, InterContinental, Excelsior… ili u rizort kompleksima i hotelima koji se nalaze na morskoj obali na ostrvu. I skromniji hoteli sa tri zvezdice Valentina, Osborne, Castille, Carlton, Imperial… izvanredni su!

Valeta nije veliki grad pa šetnja predstavlja pravo uživanje. Karakteristična barokna arhitektura, trgovi i ulice od kojih vredi obići i one manje gde se upoznaje pravi duh grada, palate, muzeji, crkve, spomenici, utvrđenja… smenjuju se sa kafeima, restoranima, prodavnicama…

Ko-katedrala Svetog Jovana Krstitelja, koju su u XVI veku podigli pripadnici čuvenog reda Vitezovi Svetog Jovana, mesto je gde se nalazi i monumentalna Karavađova slika „Odsecanje glave Jovana Krstitelja“. Palata Velikog Majstora u kojoj su kancelarije predsednika i vlade, Arheološki muzej sa ostacima iz praistorije, Vojni muzej u tvrđavi Sveti Elmo, Gradska kapija, Biblioteka, Pozorište Manoel… najpoznatija su zdanja Valete.

Malta – kopno na putu mornara (avio karte; foto: Shutterstock)

Treba otići i do Gornjih Baraka vrtova odakle se najbolje vidi Velika luka. Dobar provod na obali, poseta stenovitim ili peščanim plažama udaljenim par kilometara ili modernim turističkim kompleksima sa brojnim sadržajima se podrazumevaju.

Maltu čini pet ostrva – najveće Malta i manja, Gozo i Komino, su naseljena, a Kominoto i Filfla nenaseljena. Obilazak arhipelaga turističkim brodovima je posebno atraktivan.

Najbolje vreme za boravak na Malti je sunčano kasno proleće i rana jesen, kada su temperature oko 25°C. Leto je vrhunac turističke sezone, sa gužvama i temperaturama oko i iznad 30°C, pa se veći deo dana provodi na plažama. Zima obično nije hladna, ali kiša, vetar i zatvoreni objekti ograničavaju mogućnosti za upoznavanje ostrva i Valete.

AVIO KARTE – rezervacije preko našeg sajta:
JEFTINIJE, POUZDANO, JEDNOSTAVNO!

Avio karte Malta

Malta – kopno na putu mornara (avio karte; foto: Shutterstock)

Iz Beograda za Maltu direktan let u letnjoj sezoni ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, što je i najpovoljnija varijanta. Cena povratne karte kreće se od 180 €.

Let Beograd – Valeta traje oko dva sata. Međunarodni aerodrom Malta nalazi se šest kilometara jugozapadno od Valete. Malta je u istoj vremenskoj zoni sa Beogradom, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Shutterstock)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.