Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Nemojte da odustajete
Nagrada na kraju, ali samo ako ne odustanete
Nagrada na kraju, ali samo ako ne odustanete

Nemojte da odustajete

Koliko lako odustajete od planova, želja, ili već započetih poslova? Interesantno je da svi to činimo veoma često, mnogo češće nego što je potrebno, ili neophodno.

Postoji li način da podignemo sposobnost da se odupremo neprilikama i izazovima, izdržimo, i ostanemo na putu koji će nam doneti lični uspeh i zadovoljstvo? Od velikog broja saveta koji se danas mogu pronaći na sve teme, pa i na ovu, odabrali smo nekoliko predloga. Pokušajte – važni ciljevi sigurno su vredni dodatnog truda.

Zbog čega odustajete

Jedan od osnovnih “okidača” za odustajanje je očekivanje da se do željenog rezultata može doći brzo. Kao i obično, sve počinje na najranijem uzrastu – ako beba plače dovoljno glasno, slede pažnja, hrana, igračka. Vežbanje strpljenja u savremenom načinu vaspitanja, u zapadnoj civilizaciji, uglavnom je zapostavljeno, a i u odraslom dobu malo šta se menja – ako smo gladnu, posegnemo za brzom hranom, u slučaju nervoze za slatkišima, pićem, cigaretom, ako nam treba informacija tu je internet…

Na žalost, ili na sreću, do nekih stvari u životu se ne može doći brzo, pa naviknuti na instant rešenja postajemo nezadovoljni sobom. Rezultat je odustajanje i potraga za drugom, lakšom varijantom. Ona, međutim, obično donosi samo privremeno olakšanje, nije toliko jednostavna koliko se čini, ili ne vodi do većih postignuća.

Osećanje da nismo uspeli (a mogli smo) pratilac je mnogih naših životno važnih oblasti.

Poslušajte savete…

Da se sve navedeno ne desi – najpre pokušajte da sagledate širu sliku, da je predstavite sebi. Neprilika na koju ste naišli samo je mala kockica u mozaiku vašeg velikog cilja. Ne preuveličavajte je i ne ocenjujte kao značajniju nego što zaista jeste.

Imajte u vidu da ćete čitavog života biti okruženi ljudima koji dobijaju nagrade, aplauze, ostvaruju ciljeve… Ne zavidite im, pridružite se pohvalama i ne upoređujte svoje trenutno stanje sa njihovim.

Vaš lični put je najvažniji, gledajte unapred. Vi ste svakog dana na njemu. Registrujte svoje pomake, korak po korak, čak i ako su najmanji i beznačajni. Oni su samo etape.

Pravite mudre izbore kod sitnih dnevnih odluka – trudite se da oni budu dobro i ozbiljno promišljeni, ali ne oklevajte u delatnostima i realizaciji, samo razmišljanje ne donosi pomak.

Nagradite sebe, obavezno, za mala postignuća.

… i čujte uspešne

Za kraj, potrebno je da znate – na putu borbe protiv malodušnosti niste sami.

Pročitajte intervjue ili biografije poznatih i uspešnih ljudi, veliki broj njih može da posluži kao inspiracija i motiviše. Gotovo svako ko je stigao u željenoj oblasti do vrha spreman je da podeli svoja iskustva o privremenim razočaranjima, greškama i stranputicama i da vam poruči – na kraju se samo uspeh računa.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.