Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Rekonstrukcija Palilulske pijace od septembra 2017.

Rekonstrukcija Palilulske pijace od septembra 2017.

Rekonstrukcija Palilulske pijace počeće u septembru a kad radovi budu završeni biće pokrivena uz maksimalnu funkcionalnost, aktraktivan i moderan izgled.

Palilulska pijaca podsećaće na tržnice u velikim evropskim metropolama, otkriva za „Blic“ gradski urbanista Milutin Folić.

Ono što će ovu pijacu razlikovati od drugih jeste to što će biti pokrivena, pa vremenski uslovi neće remetiti kupovinu građanima. Ona će dobiti maksimalnu funkcionalnost, ali i atraktivan i moderan izgled.

– Radovi na Kalenić pijaci i u njenoj okolini uveliko traju, a u septembru je planiran početak rekonstrukcije Palilulske pijace. Ona će biti izgrađena prema urbanističkom projektu arhitektonskog tima „Geoinka“, koji je za uzor uzeo najbolje primere pijaca iz Evrope, od Kopenhagena, Barselone do Madrida. Palilulska pijaca biće pogodna za korišćenje i leti i zimi jer će biti pokrivena i zaštićena od vremenskih uticaja. Zimi joj neće smetati ni mrazevi ni padavine, a leti vrućine jer će biti klimatizovana – objasnio je Folić.

Četiri nivoa Palilulske pijace

Rekonstrukcija Palilulske pijace

Pijaca će po projektu imati četiri nivoa, dva pod zemljom u odnosu na Ulicu Ilije Garašanina, dok će iz Ulice 27. marta prvi nivo (suteren) biti na otvorenom i tu će se nalaziti veliki supermarket. Pored supermarketa, na istom nivou biće smešten i magacinski prostor sa hladnjačama, prostor za pakovanje robe, kao i onaj za pripremu proizvoda.

Na nivou ispod, koji će biti pod zemljom, nalaziće se parkiralište za posetioce sa 100 parking mesta.

Rekonstrukcija Palilulske pijace

Pijačni plato biće smešten u nivou prizemlja, a umesto klasičnih tezgi biće smešteni moderni modularni boksevi od montažnih elemenata.

Pokretnim stepenicama će se zatim dolaziti do poslednjeg nivoa, gde će se nalaziti galerija sa kancelarijskim prostorom, dodatni deo namenjen prodaji suvenira, antikviteta, kao i kafe-restoran u kojem će posetioci pijace moći da degustiraju hranu i piće iz same ponude ove zelene tržnice. Postojaće veza i između samoposluge i pijace, takođe u vidu pokretnih stepenica, što će dodatno olakšati kretanje starijim osobama.

Poslednji rok za završetak radova je septembar 2018. godine, odnosno 12 meseci od početka radova. Tada bi Palilulska pijaca trebalo da primi prve mušterije.

Rekonstrukcija Palilulske pijace Rekonstrukcija Palilulske pijace Rekonstrukcija Palilulske pijace Rekonstrukcija Palilulske pijace

3 komentari

  1. Sve je to divno, idemo u korak sa ostalima.. ali kazite vi meni, gde mi da parkiramo narednih godinu dana? Pored toga sto nam bageri rade pod reflektorima nocu ispod prozora, zatvorili ste nam dva parkinga bez alternative!? Jedan u ulici zbog pijace, a druhi kod fontane jer ste tamo stavili privremenu pijacu…
    Mogu ja i na Miljakovcu da parkiram, sta mi tesko… ajte molim vas…

  2. Zaista, gde cemo mi stanari ulice Ilije Garasanina da parkiramo svoja vozila… i do sada je bilo tesko ali sada je to nemoguca misija… Morali bi ste nam obezbediti slternativni parking ili prosiriti zonu i na Svetogorsku i sporedne ulice
    Cela Ulica Ilije Garasanina je zauzeta kao i ulica do Kraljice Marije gde se nalazila taksi stanica
    Molim nadlezne da reaguju jer i mi imamo decu i porodice

  3. Ne brinite za parking, posto dupliraju porez svake godine, za par godina se selite sigurno na periferiju gde ima parkiga kolko oces