Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Da odbijanje ne boli
Odbijanje: Kad naiđete na zid
Odbijanje: Kad naiđete na zid

Da odbijanje ne boli

Odbijanje je sastavni deo života, i u Beogradu, pa kako učiniti sve što se može da ono ne boli, odnosno da boli što manje.

Da odmah naglasimo – cilj je da odbijanje, ma kako ono značajno bilo, ne poremeti lične vrednosti i planove. Da suštinski ne izmeni odnose sa drugima, ugrozi zdravlje, vitalnost, karijeru…

Najpre, pomirite se sa činjenicom da odbijanja mora biti – ne možete dobiti sve što poželite, kao ni drugi, pa se često dogodi da „raspodela“ bude pomalo nepravedna. Nešto što vam nije važno – stigne, a ono što je u datom trenutku veoma značajno – izostane.

Racionalno gledano, napred navedeno je tačno, ali šta činiti sa stresom – kako podići ličnu otpornost na sve negativne emocije nastale odbijanjem, koje ga, hteli mi to ili ne, obavezno prate. Evo nekoliko saveta, koji mogu bar u nekim situacijama da pomognu.

Odbijanje… me čini jačim…

Pokušajte da razumete šta se zaista dogodilo. Sagledajte okolnosti, namere, ideje i stavove osobe koja je donela odluku da vas odbije. Da li vas je prethodno upozoravala da „više ne može tako“? Ne krivite sebe, ali se zapitajte da li ste i čime „zaslužili“ negativan odgovor. Ili ste se, jednostavno, našli „u pogrešno vreme na pogrešnom mestu“. Možda to i nije vaša životna prilika, posao, partner… Trudite se da prikupite što više informacija i otkrijete prave razloge.

Ako ste u nedoumici, potražite savet, zamolite za pomoć nekoga kome verujete i ko, možda, bolje vidi situaciju od vas.

Kontrolišite emocije – ne pokazujte bes i povređenost. Preterane reakcije mogu da komplikuju dalje odnose – možda se pokajete za nešto što ste učinili ili rekli i nedeljama, mesecima, godinama kasnije… Sklonite se „sa lica mesta“ i razmislite u samoći, ili sa bliskim osobama podelite osećanja.

Ako je u pitanju odbijanje na poslu – ostanite profesionalni, samo tako sačuvaćete svoju reputaciju i zbog toga ćete sigurno biti zadovoljni sobom.

Posle odbijanja, možda će oči okruženja biti uprte u vas. „Ustanite i otresite prašinu“ – savet je koji se najčešće čuje. Ukoliko vam prija, setite se popularne Ničeove rečenice: „Ono što me ne ubije čini me jačim“. Činjenica da ovaj citat iz 19. veka privlači toliko pažnje pokazuje da je svima (a ne samo vama) u prevazilaženju posledica odbijanja neophodna dodatna motivacija i snaga.

Rekli smo na početku, ali da ponovimo – ne dozvolite da vas odbijanja oblikuju, menjaju, definišu… Zapitajte se možete li da budete bolji, na koji način odbijanje može da vam koristi, popravite se ako mogućnosti postoje, posebno ukoliko vas je odbila osoba od integriteta i poverenja… ali sledite svoje planove i principe. Sumnja u izgrađena interesovanja i lične vrednosti nikako vam neće doneti mir.

Ako ništa od prethodnog niste zapamtili ni primenili, dovoljno je sledeće.

Odbijanje ne znači da ste loši i da je problem u vama. Nebrojeno mnogo puta ovo se pokazalo kao tačno na primerima velikih i poznatih naučnika, umetnika, književnika, biznismena, sportista…

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.