Naslovna » Avio karte » Destinacije » Jerevan – stari, konačno slobodan grad
Jerevan – stari, konačno slobodan grad
Jerevan – stari, konačno slobodan grad

Jerevan – stari, konačno slobodan grad

Jerevan je glavni i najveći grad Jermenije, na reci Hrazdan, na raskrsnici istorijskih puteva i kultura.

Osnovan je u VIII veku pre nove ere, a posle brojnih osvajača, rusko-persijskih ratova i sovjetskog doba, konačno postaje prestonica nezavisne Jermenije krajem dvadesetog veka.

Panoramu Jerevana simbolično obeležava planina Ararat u dvadesetak kilometara udaljenoj Turskoj, mesto gde se, po biblijskom predanju, posle potopa nasukala Nojeva barka.

Uz mitove, tradiciju i bogato nasleđe, poslednjih decenija razvio se i moderni Jerevan – poslovni, naučni, univerzitetski i kulturni centar, grad sa više od milion stanovnika, u kojem živi više od trećine građana Jermenije.

Hoteli i atrakcije

Jerevan

Jerevan ima nekoliko desetina hotela među kojima su elegantni i luksuzni Paris, Marriott, Republica, Tufenkian, Royal Tulip… i odlični hoteli srednje klase Areg, SD, Meg, Regineh, Yerevan Deluxe…

Trg republike je mesto odakle počinje upoznavanje sa gradom, ali i popularni prostor za večernja okupljanja, uz osvetljene muzičke fontane i autentičnu jermensku arhitekturu zgrada koje ga okružuju.

Jerevan je grad muzeja, pa obavezno prvo treba posetiti Matenadaran, muzej fascinantnih drevnih rukopisa, i dalje očuvanih živih boja. Tu su, zatim, Muzej istorije Jermenije, Muzej ruske umetnosti, originalni Muzej Paradžanov posvećen poznatom jermenskom režiseru i slikaru, Megerian muzej tepiha…

Jerevan

Zidovi tvrđave Erebuni stare tri hiljade godina očuvani su do danas i mogu se videti, a na prostoru gde je prvi put u svetu prihvaćeno hrišćanstvo treba obići crkvu Katogike iz VI veka i monumentalnu Sabornu crkvu Svetog Grigorija.

U šetnji Jerevanom smenjuju se građevinska ostvarenja i spomenici različitih epoha, od onih lepih i jedinstvenih sa početka XX veka (Nacionalna galerija, Opera, Glavna železnička stanica) preko sovjetskih, do najnovijih.

Turisti obično obilaze Muzej genocida i impresivni spomenik posvećen jermenskim žrtvama iz 1915. godine stradalim u doba Otomanske vlasti.

U Jerevanu se može posetiti fabrika čuvenog jermenskog brendija Ararat, interesantan kompleks stepeništa, vodoskoka i skulptura na otvorenom Kaskade, Park zaljubljenih, pijace i tržnice na otvorenom slične orijentalnim bazarima, ulica sa brend buticima Abovjan…

Najbolje vreme za boravak u Jerevanu je sunčano i prijatno toplo leto, sa temperaturama između 20 i 25°C.

Posetu između novembra i aprila treba izbegavati pošto se temperature spuštaju ispod 10°C, a u toku zimskih meseci i više od deset stepeni ispod nule.

AVIO KARTE – rezervacije preko našeg sajta:
JEFTINIJE, POUZDANO, JEDNOSTAVNO!

Avio-karte Beograd – Jerevan

Jerevan

Let Beograd – Jerevan može da se obavi sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd preko nekoliko avio kompanija, a najidealnije je sa Aegean Airlines, Austrian, Lufthansa ili LOT u zavisnosti od doba godine ili promotivnih kampanja.

Avio karte Beograd – Jerevan koštaju već od 230 EUR. Nema direktnih letova između ova dva grada.

Putovanje do Jerevana traje najmanje šest sati.

Međunarodni aerodrom Zvartnoc nalazi se 11 kilometara jugozapadno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +3 sata u zimskom periodu i +2 sata u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.