Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Oprostiti, ali ne zaboraviti
Oprostiti i/ili zaboraviti - sve je u vašim rukama
Oprostiti i/ili zaboraviti - sve je u vašim rukama

Oprostiti, ali ne zaboraviti

Kome, šta i kada oprostiti, zavisi od mnogo čega. Dilemu oprostiti i/ili zaboraviti sigurno imate češće nego što očekujete, i ona može da vam potpuno upropasti, ne samo jedan, dan u Beogradu.

Baš zbog toga, da vidimo šta kažu psiholozi.

Oprostiti i zaboraviti…

Učili su nas, kad smo kao deca imali spor sa bratom ili sestrom, najboljom drugaricom, drugom… da „nije on to namerno, oprosti mu, zaboravi“… „daj joj još jednu priliku“… „dešava se i tebi da nekoga povrediš“…

Zatim su, sa odrastanjem, došle ozbiljnije moralne dileme i širok raspon mogućnosti između dva ekstrema. Jevanđelje po Mateju ih sažima u jednoj, Isusovoj rečenici: „Čuli ste da je rečeno starima, oko za oko, zub za zub, a ja vama kažem: udari li te neko po jednom obrazu – okreni mu i drugi“.

Nije, međutim, lako u praksi oprostiti i zaboraviti. Psiholozi poručuju da zbog toga ne treba imati grižu savesti i savetuju – oprostite, ali ne zaboravite.

Evo i zašto.

Opraštanje je potrebna i višestruko korisna životna veština, koja nam pomaže u međuljudskim odnosima, odlična za naše mentalno zdravlje. Cilj je da bes i ogorčenje nestanu pošto, ako se zadrže, postajemo uznemireni i nestrpljivi na duži rok, čak i fizički bolesni. Ukoliko druga osoba ne zaslužuje oproštaj, a često je tako, on je važan zbog vas, a ne zbog nje. Neka opraštanje, dakle, bude stvar srca, emocija, a ne pravde, pošto bi, ako ocenjujete postupke drugih, do oproštaja teško došlo.

Dobra strana opraštanja je obnavljanje, čak i jačanje veza. Sam čin vraća poverenje u zdrave ljudske odnose i dobrotu, pa je velika verovatnoća da će se obe strane truditi da do sukoba više ne dođe.

Ako je problem toliko ozbiljan da bez drage osobe nastavljate dalje, prilike za nova razočarenja neće biti.

Oproštaj, i to što pre, je način da se započne bolji period u životu, oslobođen osećaja da ste povređeni, uvređeni, oslabljeni, da ste žrtva…

Zašto ne zaboraviti?

Svaka konfliktna situacija je novo iskustvo koje nas uči o drugima, i o nama samima. Kako smo se ponašali, šta nas je povredilo, kakva je ta osoba zaista i šta se može očekivati u budućnosti, ukoliko ostajemo u bliskim odnosima… šta činiti ako se u sličnoj situaciji nađemo sa nekim drugim…

Životnim lekcijama nastalim na konfliktima, međutim, ne treba biti „opsednut“, ni ponavljati ih u pamćenju preterano često.

***
Orostiti, dakle, i/ili zaboraviti? Na vama je da odlučite, a mi vam želimo da ne razmišljate mnogo i da prednost i priliku, u svakom slučaju, date svakom novom danu u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković