Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Nova godina, Božić, zdrave i one druge sveće…
Lepo dekorisana sveća može da bude i dobra za zdravlje
Lepo dekorisana sveća može da bude i dobra za zdravlje

Nova godina, Božić, zdrave i one druge sveće…

Svećice na jelci, sveće na stolu, toplina plamena u kući… simboli su koje nam donose praznici, Nova godina i Božić. Zima je i prisustvo vatre, čak i one najmanje, prija, pa da vidimo kako odabrati sveće koje koriste zdravlju, a izbeći neke druge…

Čuli ste, sigurno, da upaljena sveća prečišćava vazduh.

Obratite pažnju – samo ona napravljena od pčelinjeg voska!

Naučno je dokazano da sveća od pčelinjeg voska emituje negativne jone, koji pomažu da se vazduh oslobodi štetnih, pozitivnih jona.

Pozitivni joni (katjoni) nastaju radom električnih uređaja i aparata, uključujući klima uređaje i električne peći, ali i hodanjem po sintetičkim tepisima, upotrebom drugih predmeta napravljenih od veštačkih materijala… Pozitivni joni u stanovima i zatvorenim prostorijama loši su za zdravlje, zato što privlače i prenose prašinu, polen, toksične mikroorganizme…

Uprošćeno rečeno – joni iz plamena sveće oduzimaju naelektrisanje i „umiruju“ atmosferu. Sveća se može koristiti i za bolji vazduh u kuhinji posle kuvanja, u spavaćoj sobi pola sata do sat vremena pre spavanja, tokom čitave godine…

Zanimljivo je da sveće od pčelinjeg voska nisu jedine „prirodne“. Postoje, na primer, i one napravljene od kokosovog voska, voska uljane repice, palminog voska, sojinog voska… Obično su kvalitetnije od parafinskih i gore duže. Jeftinije su od sveća od pčelinjeg voska, ali nemaju sva njihova svojstva. U prodaji ćete ih najčešće pronaći sa preporukom da su namirisane prirodnim uljima, uz napomenu da ne sadrže paraben.

Parafinske sveće, svuda oko nas…

Da li su ostale sveće, parafinske, i posebno one mirišljave, štetne?

U najvećem broju slučajeva jesu. Parafinske sveće su nastale kao jeftina alternativa i čine oko 95% svetske proizvodnje sveća. Uporedite cene i biće vam jasno. Parafin je otpad u industriji nafte, koji se zatim dodatnim hemijskim procesima beli i oduzima mu se miris, kako bi se pojavio kao vosak kakav poznajemo.

Gorenjem, parafinske sveće oslobađaju u vazduh toksične i kancerogene supstance, identične onima koje izlaze iz auspuha vozila sa dizel motorima. Doda li se ovome da je kod najjeftinjih sveća fitilj napravljen od nekvalitetnog materijala koji često sadrži olovo i druge teške metale, a da su kod mirišljavih sveća prisutni i veštački mirisi i boje – jasno je da se za par sati u sobi može napraviti značajna količina zagađenja, koja je posebno opasna za decu.

Posle ili u toku prazničnog slavlja, tako, može da se javi glavobolja, a ako sveće koristite često i druge štetne posledice.

Iz iskustva sigurno znate da parafinske sveće imaju i druge nepoželjne osobine – gore brže, više kaplju, ostavljaju tanak crni sloj čađi na zidovima i nameštaju… Uporedite i videćete – sveće od pčelinjeg voska emituju sjajniju i prijatniju svetlost i imaju svoj, veoma diskretan, miris.

***
Preporuka, dakle, glasi – izbegavajte parafinske, posebno mirišljave sveće, a ako baš želite da ih koristite, ne preterujte. Ukoliko poklanjate sveću, potrudite se da pronađete onu zdravu, od pčelinjeg voska, koja originalno upakovana može da bude i veoma lepa.

(danubeogradu.rs)