Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova godina i kućni ljubimci
Podsećanje: Kućni ljubimci ne vole buku!
Podsećanje: Kućni ljubimci ne vole buku!

Nova godina i kućni ljubimci

Ne raduju se svi predstojećim praznicima – iako će biti zadovoljni što ćete im posvetiti više pažnje, kućni ljubimci obično dožive po njihovo zdravlje opasan stres u novogodišnjoj noći.

Vatromete, glasnu muziku i pesmu, petarde… posebno psi, doživljavaju kao atak na uobičajenu atmosferu koja ih okružuje. Pošto ne vide odakle iznenadni napad dolazi, najčešće reakcije su orgroman strah i panika, pokušaj da se pobegne…

Evo, zato, nekoliko saveta koji će im pomoći.

Zatvaranje psa u malu prostoriju u kojoj se ne može povrediti, ili čak u kutiju, sanduk, ne preporučuje se u svim slučajevima. Dobro poznajete svog kućnog ljubimca i njegove navike sakrivanja – ako je do sada uživao u kutiji, to može da pomogne, ali imajte u vidu da u zatvorenom prostoru može da postane i dodatno anksiozan.

Koristite takozvanu „pozitivnu buku“ da psu odvučete pažnju. Srednje glasna klasična muzika nekoliko sati pre ponoći napraviće „šum“ koji će neutralisati iznenađenje. Pomaže i nekoliko uzastopnih epizoda lepe, prethodne snimljene tv emisije, koju možete pustiti u sobi gde se nalazi pas.

Vererinari preporučuju i aroma terapiju. Ulje lavande na ćebetu, na primer. Ako znate da se vaš pas preterano plaši, pitajte veterinara za savet i eventualni lek. Postoje i feromoni u spreju, supstance koje, normalno, izlučuje telo kućnog ljubimca da signalizira sigurnost, a veštački dodate – pomažu u smanjenju stresa.

Ne slušajte preporuke da zanemarite strah svog kućnog ljubimca. Pomislite – kako biste se vi osećali da neko ignoriše vašu preplašenost. Kad se pas uplaši, pokažite mu svoju smirenost i pošaljite poruku da se ništa strašno ne dešava. Ako se i on smiri, nagradite ga poslasticom.

Zamorite psa u toku dana. Šetajte intenzivno i njegov organizam će manje burno reagovati na buku.

Ponudite psu za zabavu nove interesantne i stimulativne igračke koje odvlače pažnju.

Ukoliko imate prijatelje ili rodbinu u prigradskim mirnijim zonama, odvedite na jednu noć kućnog ljubimca.

Evo originalnog saveta. Ako još niste odlučili kako da dočekate novu godinu, spakujte se u automobil i sa psom provedite veče u selu u okolini, upravo zbog njega… Predložite prijateljima koji takođe imaju psa da pođu sa vama, i uputite se u avanturu.

Na kraju, važna napomena. Mačke i drugi kućni ljubimci se, u proseku, manje plaše buke nego psi, što ne znači da je baš vaša maca u kategoriji otpornijih. Primenite ista ili slična pravila i potrudite se da joj pružite zaštitu.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.