Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ljubičasta, vreme je da razmislite
Ljubičasta, ali ultra...
Ljubičasta, ali ultra...

Ljubičasta, vreme je da razmislite

Nismo vas obavestili koju je boju čuvena američka korporacija Panton (Pantone) izabrala i predložila za 2018. godinu. Propust ispravljamo i objavljujemo da je to ljubičasta, preciznije – ultra ljubičasta (ultra violet).

Vest je stigla pre gotovo dva meseca, 7. decembra, ali pošto je novogodišnje slavlje tek prošlo, a do proleća i sezone većih kupovina ima vremena, predlažemo da razmislite o ljubičastoj.

Najpre da kažemo da je boja godine izabrana u skladu sa ustaljenom procedurom.

Panton institut za boje (Pantone Color Institute), konsultantski ogranak korporacije Panton, svetskog autoriteta za boje, predviđa trendove u korišćenju boja i savetuje dizajnere i kompanije kako da ih kombinuju. Institut blisko sarađuje sa najvećim brendovima i stručnjacima iz čitavog sveta. Na tajnim sastancima analizira se „duh vremena“, aktuelni događaji, dominantna raspoloženja… i bira boja koja će biti u najboljoj ravnoteži sa svetom danas.

Izabrana boja nije samo trend u dizajnu. Ona svojim prisustvom treba da, kako naglašavanju, ljudima donese dobro – poruke, ličnu moć, unutrašnje uvide, neophodne emocije…

Zašto baš ljubičasta

Da vidimo, konačno, zašto ljubičasta, i šta po ekspertima iz Pantona našem svetu treba danas.

Dajemo reč Leatris Ajzeman, izvršnoj direktorki Panton instituta.

„Živimo u vremenu koje zahteva inventivnost i maštu. Upravo ta kreativna inspiracija svojstvena je ultra ljubičastoj, nijansi ljubičaste u kojoj dominira plava. Ultra ljubičasta podiže našu svest i potencijale na novi, viši nivo. Od istraživanja novih tehnologija i galaksija, do umetničkog izražavanja i duhovnih uvida, intuitivna ultra ljubičasta obasjava put onome što tek treba da dođe.“

Ultra ljubičasta, pomalo neprecizan naziv

Panton je za boju 2018. godine proglasio „ultra violet“, što je, tehnički gledano, boja u delu spektra koji ne vidi prosečno ljudsko oko. Zanimljivo je da postoje izuzeci – kod stanja koji se zove afakija (nedosatatk očnog sočiva, obično posle operacija), osoba može da vidi ultra ljubičastu. Najpoznatiji primer je Klod Mone, slikar koji je posle odstranjivanja sočiva na levom oku u poznim godinama naslikao svoje čuvene ljubičaste nijanse.

Stručnjaci iz Pantona, naravno, za naziv imaju objašnjenje. Ultra služi da se pojača sjaj ljubičaste i da se istakne da to nije „purple“ – ljubičasta u kojoj dominira crvena, već boja visoke energije, „gotovo van ovoga sveta“.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.