Naslovna » BG špijun » Destinacije » Nant – lepo je živeti ovde
Destinacije: Nant - lepo je živeti ovde
Destinacije: Nant - lepo je živeti ovde

Nant – lepo je živeti ovde

Francuski grad Nant, na reci Loari, na pedesetak kilometara od Atlantskog okeana, i danas je poznat kao prestonica srednjovekovne plemićke države, Vojvodstva Bretanja.

Proglašavan u protekloj deceniji za „evropski grad najbolji za život“, Nant u potpunosti opravdava imidž savremenog grada zelenila i „zelenih“ tehnologija, inovacija, obrazovanja, multikulturalnosti…

Hoteli i atrakcije

Destinacije: Nant - lepo je živeti ovde

Gostima koji dolaze u Nant na raspolaganju je oko sto hotela, od komfornih visoke klase kakvi su Sozo, Radisson Blu, Okko, Mercure, Oceania, Novotel… do hotela srednje klase i nižih cena La Perouse, L’Hotel, Astoria, Bho… i više objekata iz lanaca Ibis i Best Western.

U centru grada nalazi se pravi zamak – Šato de Dik d’Bretanj (Dvorac bretanjskih vojvoda), koji je od XIII do XVI veka bio sedište vojvoda Bretanje, a kasnije kraljevski dvorac. Opasan zidinama sa sedam kula, dvorac je izvanredna bela građevina renesansno dekorisane fasade. U delu kompleksa je Muzej istorije Nanta. Utvrđenje treba videti i noću, kada deluje nestvarno lepo, osvetljeno specijalno dizajniranom rasvetom.

Destinacije: Nant - lepo je živeti ovde

Nedaleko je i drugi simbol grada – gotska Katedrala Svetog Petra i Pavla sa čuvenim vitražima, čija je izgradnja, započeta u XV veku, trajala više od 450 godina. Trebalo bi zatim videti Muzej lepih umetnosti i produžiti do vrtova Žarden de Plan, velikog uređenog prostora sa brojnim pratećim sadržajima.

Ukoliko se od dvorca krene u drugom pravcu, pored Crkve Svetog Krsta i Bazilike Svetog Nikole, stiže se do centralnih gradskih ulica i trgova. Ovde ne treba propustiti posetu malom zatvorenom šoping molu Pasaž Pomerej iz XIX veka.

Krstarenje Loarom turističkim brodovima, poseta jedrenjaku Belem u luci, upoznavanje sa spektakularnim umetničkim projektom „Mašine na ostrvu Nant“, uživanje u barovima i kafeterijama u ulici Skrib… neki su od predloga za dan u Nantu.

Destinacije: Nant - lepo je živeti ovde

Vrhunac turističke sezone u Nantu je leto, sa prosečnim dnevnim temperaturama oko 25°C. Svi koji žele da obiđu grad uz manje gužvi i nešto povoljnije cene mogu da izaberu kasno proleće i ranu jesen sa prijatnih dvadesetak stepeni. Zime su obično vlažne i blage, ipak, temperature mogu da se spuste i na samo par stepeni iznad nule.

Avio karte Beograd – Nant

Dan u Beogradu - avio karte - Call Center

Iz Beograda za Nant može se putovati sa avio-kompanijama Air Serbia i Air France, sa presedanjem u Parizu i cenom povratne karte od 550 EUR.

Oko 250 EUR, u zavisnosti od datuma leta, košta putovanje sa dva presedanja sa prevoznikom AlItalia (Rim/Milano i Pariz) ili Lufthansa (Minhen i Brisel).

Od Beograda do Nanta putuje se najmanje pet sati a sa dva presedanja i po 24 sata. Međunarodni aerodrom „Nant Atlantik“ nalazi se osam kilometara jugozapadno od grada.

Beograd i Nant su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković