Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Učimo japanski: Ikigai
Pronađi svoj ikigai...
Pronađi svoj ikigai...

Učimo japanski: Ikigai

U ponedeljak u zvaničnu posetu Beogradu dolazi premijer Japana Šinzo Abe, pa neka to bude povod da upoznamo jedan lep japanski pojam – ikigai.

Šta je tačno ikigai?

Lingvisti imaju objašnjenje. Reč je složenica, nastala kombinovanjem dva pojma – „ikiru“, što znači „živeti“, i „kai“ – „ostvarenje ličnih nadanja“. Tačan prevod na druge jezike je težak i najviše bi se približio konceptu – svrha, vrednost, smisao života.

Ikigai, dakle, posedujete ili ne posedujete, osećate u sebi, ili ne osećate… Ako ga imate, neće vam biti teško da se borite sa svakodnevnim izazovima, a u suprotnom…

Naučite ikigai.

Eksperti preporučuju da najpre potražite odgovore na četiri pitanja.

Prvo je: Šta zaisa volite?

Drugo: Šta je ono u čemu ste dobri?

Zatim: Šta je svetu, vašoj okolini, okruženju u kojem živite, potrebno od vas?

I najzad: Šta je ono za šta biste mogli da budete plaćeni?

Kada izbalansirate ove četiri oblasti – stupate na put ikigaija.

Navedeno objašnjenje je krajnje uprošćeno i prilagođeno pripadnicima drugih kultura. Japanci dobro znaju da usvajanje ikigaija ne može biti brz proces. Potrebno je dovoljno znanja, strpljenja i ličnog razvoja, a napred pomenut novac nikako nije u centru pažnje.

Može se postaviti i pitanje – Šta je vaš ikigai?

Iako se ostatku sveta čini suprotno, samo trećina Japanaca odgovara da je to posao.

Ikigai se menja sa godinama – ono što pokreće mladog čoveka razvija se sticanjem novih iskustava. Pojam se, međutim, ne odnosi na izbor životnog stila, niti na ekskluzivnost, već na usklađenost ličnog zadovoljstva i različitih uloga pojedinca u grupama.

Potrebno je, ali nije dovoljno da imate ikigai. Njegova pokretačka snaga treba da bude živa, aktivna, takva da funkcionišete sa lakoćom u različitim situacijama.

***
Kada se govori o pojmu ikigai, čitaocu se najčešće predočava da su Japanci poznati po izvanrednoj životnoj filozofiji, zadovoljstvu i dugovečnosti. To činimo i mi, uz preporuku da, za lepši dan u Beogradu, o ikigaiju od njih vredi učiti.

Potražite, zato, više informacija na internetu. Pošto je poslednjih godina interesovanje za ovaj pojam poraslo, i u našim knjižarama su se pojavile knjige, prevedene na srpski jezik.

U međuvremenu, razmislite… Kako biste odgovorili na četiri pitanja sa početka teksta?

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.