Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Fraktali. Posmatrajte ih, fotografišite, crtajte…
Fraktali u anatomiji biljke
Fraktali u anatomiji biljke

Fraktali. Posmatrajte ih, fotografišite, crtajte…

Fraktali su geometrijski obrasci, slike, sastavljene od mnoštva sitnijih, ponavljanih i međusobno povezanih delova, koji su sami sebi više ili manje slični. Fraktali su lepi, ponekad fascinantni, a njihovo posmatranje, dokazano je, opušta, umiruje, navodi na razmišljanje…

Prva i gotovo neverovatna stvar kojoj treba pokloniti pažnju su fraktali u prirodi. Sklad, ravnoteža, složenost, umnožavanje oblika… neki su od osnovnih principa na kojima, zagledamo li se dublje, počivaju anatomija čoveka, životinja, biljaka, osobine prirodnih fenomena…

Ljudi su fraktale iz prirode, na crtežima, podražavali od najranijih dana, i stvarali nove, originalne, svoje. Mnogo vekova kasnije, matematika je pronalazila (i danas otkriva) formule koje su fraktalu kao fenomenu u osnovi. Fraktale istražuju i koriste mnoge nauke – biologija, seizmologija, fizika, medicina… Umetnici svih doba, do najsavremenijeg, uspešno su uključili fraktale u svoja velika dela.

Često pitanje koje postavljaju laici je – ima li razlike između fraktala i mandale (oblika iz istočnjačke kulture, filozofije i umetnosti). Bez ulaženja u dalju analizu, najočiglednija je sledeća. Za razliku od mandale, koja teži centalnoj tački, sa modelom kruga kao dominantnim, fraktal počiva na „beskonačnim“ ponavljanjima vizuelnog uzorka.

Naučnici su otkrili da čovek, jednostavno, uživa dok gleda fraktale. Posmatranje oslobađa od stresa i opušta, a uzroci se, verovatno, nalaze negde duboko, u samoj suštini čoveka i sveta koji ga okružuje.

Činjenica da fraktali relaksiraju pokrenula je njihovo uvođenje u psihoterapiju, i obuku za zainteresovane. Fraktalna art terapija, kažu pristalice, budi kreativnost, otklanja brige, jača strpljenje i volju… a crteži mogu biti dijagnostički, zatim korektivni i, naravno, dekorativni.

***
Za lepši dan u Beogradu, koristite estetiku i energiju fraktala. Potražite ih u prirodi, u sobnim biljkama, životinjama (obrasci školjki, puževih kućica, paunovog repa su među najpoznatijima), na slikama umetnika koji izlažu u beogradskim galerijama…

Gotovo svaki telefon danas ima dovoljno dobru kameru, koja može da posluži za trajno beleženje, naknadno posmatranje i analizu.

Pokušajte da o fraktalima saznate više, a zatim ih sami nacrtate (i obojite).

Postoje i besplatni kompjuterski programi, dostupni na internetu, pomoću kojih možete da proizvedete zadivljujuće složene fraktale.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković