Naslovna » BG špijun » Destinacije » Geteborg – susret tla i vode
Destinacije: Geteborg - susret tla i vode
Destinacije: Geteborg - susret tla i vode

Geteborg – susret tla i vode

Geteborg je drugi po veličini grad Švedske, nekada samo trgovačka luka i industrijski centar, a danas i univerzitetski grad mladih, filma, alternativne umetničke scene, muzičkih festivala, pivnica…

Reka Gota, kanali do jezera, morska obala i ostrva čine Geteborg mestom koji uživa sve prednosti i lepote grada na vodi.

Hoteli i atrakcije

Geteborg nudi smeštaj u hotelima visoke kategorije Upper House, Elite Plaza, Gothia Towers, Flora, Radisson Blu… Kvalitet budžet hotela je takođe odličan, pa se mogu izabrati Royal, Barken Viking, Poseidon, Lorensberg, Ibis Styles…

Za početak upoznavanja sa Geteborgom preporučuje se trg Gotaplatsen na kojem je statua Posejdona, jedan od prepoznatljivih simbola grada. Tu su i glavne kulturne ustanove – biblioteka, Gradsko pozorište, Koncertna dvorana…

Destinacije: Geteborg - susret tla i vode

Avenija je najlepša gradska zona, glavna ulica prepuna restorana, kafeterija, prodavnica najpoznatijih brendova. Za uživanje u šetnji ima još mnogo atraktivnih prostora – ulice Haga i Kungsgatan, riblja pijaca koja po obliku podseća na crkvu, ogromni zeleni parkovski prostor Slotskogen sa jezerima i ništa manje impesivna Botanička bašta.

Treba zatim prošetati obalom gde se nalaze Geteborška opera, marina Lila Bomen sa vidikovcem, Vikinški brod, Maritiman muzej plovila… I starim delom grada gde je Trg Gustava Adolfa i veliki pokriveni tržni centar Nordstan.

Destinacije: Geteborg - susret tla i vode

Liseberg zabavni park, najveći u Skandinaviji, je oštra konkurencija atraktivnom edukativnom centru Universeum, sa ogromnim akvarijumom i tropskom šumom u neposrednom susedstvu. Na istoj lokaciji je i Muzej svetske kulture. U Geteborgu se nalazi fabrika automobila Volvo, na petnaestak minuta vožnje od centra grada, i Volvo muzej.

Obilazak turističkim brodovima je posebna atrakcija i trebalo bi je obavezno imati u planu.

Najbolje vreme za turističku posetu Geteborgu je period od kraja aprila do početka oktobra. Leto je najprijatnije, sa prosečnim temperaturama oko 20°C, ali nije retkost da one budu i pet do sedam stepeni više. Zime su hladne i vetrovite, sa temperaturama oko nule i snegom.

Avio karte Beograd – Geteborg

Dan u Beogradu - avio karte - Call Center

Sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, let Beograd – Geteborg imaju avio kompanije KLM (preko Amsterdama), Lufthansa (preko Frankfurta), Swiss (preko Ciriha) i dr.

Cena povratne karte preko našeg sajta je od 190 EUR. U zavisnosti od termina putovanja treba proveriti i letove prevoznika Turkish Airlines i Air Serbia, sa presedanjima.

Let Beograd – Geteborg traje od četiri i po do sedam sati.

Međunarodni aerodrom Gotenburg-Landveter nalazi se 20 kilometara jugoistočno od centra grada. Beograd i Geteborg su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Destinacije: Geteborg - susret tla i vode

Uređuje: Katarina Vidaković