Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Odgajite voće i povrće u saksiji
Ako vam povrće u saksiji ne uspeva, začini sigurno hoće
Ako vam povrće u saksiji ne uspeva, začini sigurno hoće

Odgajite voće i povrće u saksiji

Iskustva su različita – postoje svedočenja da voće i povrće rađa u saksijama u beogradskim stanovima. Ima, međutim, i onih koji su pokušali sve, a rezultata nema. Znači – da treba da pokušate.

Najpre upozorenje.

Gajenju biljaka sa jestivim plodovima treba posvetiti dovoljno vremena i pažnje, što podrazumeva upoznavanje sa svakom kulturom u detalje. Nabavite literaturu i proučite je, internet je dovoljan izvor. Tu ćete pronaći i iskustva uzgajivača, kao i sorte koje su se pokazale kao najbolje u ograničenim uslovima.

Podrazumeva se da želite da vaša bašta, pa bila to i jedna jedina saksija, bude što više organska. Kvalitet semena i zemlje su prvi uslovi, a sve naredne korake ćete naučiti da kontrolišete, uključujući zalivanje, orezivanje, đubrenje… Potrebno je, dakle, da pronađete organsko seme (ima ga u prodavnicama) i adekvatan supstrat. Savete možete da potražite i od proizvođača organske hrane na nekoj od beogradskih pijaca.

Voće i povrće koje uspeva na terasama

Jagode. Postoje sorte koje rađaju u određeno doba, ili tokom čitave godine. Najbolje je ako imaju bar šest sati jakog dnevnog svetla.

Šargarepa. Potrebno je održavanje stalne vlažnosti zemlje na određenom nivou i to je gotovo jedino o čemu ćete voditi računa.

Cvekla. Veoma je pogodna, kažu upućeni, za početnike. Nisu joj potrebni specijalni uslovi. Obradovaće vas podjednako sočnim ukusom kao najkvalitetniji primerci kupljeni na pijacama.

Paprike (i papričice) donose plodove koji se relativno brzo smenjuju tokom cele godine ukoliko se gaje unutra, a mogu se gajiti.

Krompir. I krompir možete gajiti u većim posudama, korpama, čak i u plastičnim vrećama.

Grašak, blitva, lisnati kelj, paradajz, artičoke… takođe uspevaju u mini baštama.

Ukoliko imate veću osunčanu terasu ili vrt, možda je najbolje da razmislite o patuljastim sadnicama voća. Poslednjih godina kod nas se mogu pronaći patuljaste kajsije, breskve, kruške i nektarine, koje narastu do maksimalnih metar i po visine. U trenutku kupovine visoke su oko 40 cm. Iako im najviše prija dvorište, dovoljno velika saksija, uz pravilnu negu, može da bude zamena.

Ako imate pogodan podrum, možda ćete poželeti da uzgajate sopstvene pečurke

Najlakše od svega navedenog ipak ćete gajiti začine (čak i đumbir) u saksijama, pa ne propustite da ih imate uvek sveže, bukvalno na dohvat ruke.

***
I tako, iako nećete moći da pripremite ručak za porodicu i goste od voća i povrća iz sopstvene mini bašte, kao specijalni dodatak ili dekoracija može da posluži upravo ubrana jagoda, ruzmarin, nana, nastrugana domaća šargarepa… Sadržaj vitamina, na primer, u tom trenutku je najveći.

Da podsetimo i da gajenje biljaka opušta, donosi svežinu prirode i sasvim posebnu estetiku u vaš dom… Dovoljno razloga da se baš ovog proleća posvetite svom novom hobiju, u samom Beogradu.

(danubeogradu.rs)