Naslovna » BG špijun » Destinacije » Johanezburg – u zelenim bojama i zlatnoj
Johanezburg - u zelenim bojama i zlatnoj
Johanezburg - u zelenim bojama i zlatnoj

Johanezburg – u zelenim bojama i zlatnoj

Najveći grad na planeti koji nije na reci, morskoj obali ili jezeru je Johanezburg, skraćeno Džozi ili Džo’burg.

On leži na zlatu, u Južnoafričkoj Republici, čiji je takođe najveći ali ne i glavni grad (glavni gradovi su Pretorija, Blumfontejn i Kejptaun). Nastao na talasu zlatne groznice krajem XIX veka, Johanezburg, oslobođen kolonijalne istorije, živi život savremene metropole u razvoju.

Johanezburg: Hoteli i atrakcije

Johanezburg

Johanezburg ima luksuzne hotele sa potpunim komforom kakvi su Four Seasons, Holiday Inn, Reef, Hyatt… i podjednako dobre butik hotele Residence, Sunnyside, Winston…

U velikom broju manjih hotela može se odsesti po povoljnim cenama, na primer u Fabz Estate, Mercure, Don Rosebank, hotelima grupe Garden Court…

Johanezburg

Ulice sa viktorijanskim zgradama iz kolonijalnog perioda karakteristika su Johanezburga. Kao i višespratnice u biznis četvrti, među kojima se izdvajaju Karlton centar sa pogledom na grad, Sentek telekomunikacioni toranj, Hilbrou kula…

Muzej Aparthejda je mesto koje se obavezno mora posetiti kako bi se saznalo više o prošlosti, ali i sadašnjem trenutku Johanezburga. Muzej Afrike i Mendelin porodični muzej takođe su interesantni, kao i kulturna četvrt Market Teatar, sa umetničkim rukotvorinama, predstavama na otvorenom, prodavcima voća…

Jovil je predgrađe poznato po urbanom životu i noćnom provodu, a Gold Rif Siti je nekadašnji rudnik zlata otvoren za turističke posete.

Johanezburg ima više od šest miliona zasađenih stabala drveća, savanu i divlji život u okruženju, izvanredan zoo-vrt, Muzej umetnosti na stenama na otvorenom…

Johanezburg

Obilazak pojedinih kvartova najbolje je planirati u organizovanoj grupi, uz lokalnog vodiča, zbog bezbednosti. U svakom slučaju je potrebno informisati se o ovoj temi.

Vreme u Johanezburgu je blago i lepo tokom čitave godine, sa temperaturama oko i iznad 25°C. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 1700 metara.

Leta (od oktobra do marta) su toplija, sa povremenim kratkim pljuskovima, a zimi temperature u toku noći mogu da se spuste na samo nekoliko stepeni iznad nule. Proleće i jesen su, uz leto, najbolje vreme za posetu.

Avio karte Beograd – Johanezburg

Dan u Beogradu - avio karte - Call Center

Iz Beograda za Johanezburg, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, zajednički let nude avio-kompanije Air Serbia i Etihad Airways, sa presedanjem u Abu Dabiju. Cena povratne karte je veća od 680 evra.

Za Johanezburg možete da putujete i avionima kompanija Swiss, Lufthansa, Turkish Airlines, Alitalia… a najjeftinije avio karte mogu biti već od 580 evra.

Putovanje od Beograda do Johanezburga traje od četrnaest i po sati sa jednim ili više presedanja. Međunarodni aerodrom OR Tambo nalazi se 21 kilometar severoistočno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat, a u toku letnjeg računanja vremena vreme na časovnicima je isto. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković