Naslovna » BG špijun » Destinacije » Montreal – tako kanadski, tako francuski…
Montreal - tako kanadski, tako francuski...
Montreal - tako kanadski, tako francuski...

Montreal – tako kanadski, tako francuski…

Montreal je drugi po veličini grad u Kanadi, u provinciji Kvebek, na najvećem od 234 ostrva na reci Sen Loren.

Grad koji se često označava kao kulturna prestonica zemlje sačuvao je francuski jezik, stil i nasleđe prvih evropskih doseljenika i vešto ih uklopio u najmodernije sadržaje – turističke, trgovačke, umetničke, poslovne…

Hoteli i atrakcije

Montreal

Vrhunski hoteli u Montrealu Ritz-Carlton, Sofitel, St. James, Gault, Loews Hotel Vogue… sinonim su za eleganciju. Može se odsesti i u sličnim hotelima srednje klase – Auberge Bonaparte, Le Petit, L’Hotel, Delta Montreal…

Stari Montreal sa ulicama popločanim kamenom je jedinstven i zato poseta počinje tu. Sačuvana zdanja iz perioda između XVII i XIX veka, gotska bazilika Notr-Dam, Gradska kuća u blizini… čine ambijent izuzetnim, a kafeterije, restorani, pekare sa finim francuskim pecivima, male prodavnice i galerije, uz ulične svirače i umetnike, daju mu poseban šarm. Deo starog grada je i Stara luka.

Montreal

Veliki zeleni prostor Montreala je park Mon Roajal na uzvišenju sa pogledom na grad, u kojem je na najistaknutijoj tački monumentalna crkva Oratorijum Svetog Josifa. Vredi posetiti i kompleks Botaničke bašte sa egzotičnim vrtovima, a odlazak na ostrva Sveta Elena i Notr-Dam na reci Sen Loren je obavezan.

Tu su zabavni park La Rond, park Žan Drapo, plaže, fensi mesta noćne zabave i provoda, moderna građevina Montrealska biosfera u kojoj je Muzej životne sredine, staza za trke Formule 1 „Žil Vilnev“… Muzej lepih umetnosti, Arheološki muzej, atraktivni botaničko-zoološki vrt Biodom… takođe su prepoznatljive znamenitosti Montreala.

Montreal

Najbolje vreme za turističku posetu Montrealu je kasno proleće i rana jesen, sa temperaturama oko 20°C, kada se kombinuju uslovi za prijatan boravak na otvorenom i nešto niže cene smeštaja. Leto je sa prosečnih 26°C vrhunac sezone.

Zima je veoma hladna, sa snegom i dnevnim temperaturama ispod nule. U ovom periodu boravak je prijatan u Podzemnom gradu – nizu šoping molova, restorana, bioskopa i muzeja u prostranom lavirintu podzemnih prolaza, koji se prostiru ispod najvećeg dela centra grada.

Avio karte Beograd – Montreal

Dan u Beogradu - avio karte - Call Center

Iz Beograda za Montreal, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, zajednički let nude avio-kompanije Air Serbia i Air France KLM Grupa, preko Pariza ili Amsterdama. Cena povratne karte je od 485 EUR, što je i najpovoljnija opcija.

Let Beograd – Montreal traje oko 12 i po sati. Međunarodni aerodrom „Pjer Eliot Trido“ do kojeg saobraćaju avioni prevoznika Air France nalazi se 13 kilometara jugozapadno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je -6 sati, a trebalo bi imati u vidu da je prelazak na letnje/zimsko računanje vremena u Montrealu prvog vikenda u martu/novembru. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković