Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zaboravite svoje godine
Godine nisu važne, ali vaš odnos prema njima jeste
Godine nisu važne, ali vaš odnos prema njima jeste

Zaboravite svoje godine

Ejdžizam. Ovaj termin preuzet iz engleskog jezika upotrebljavamo da označimo stereotipe i diskriminaciju osoba ili grupa na osnovu godina, obično starosti. Ukoliko, međutim, godine postanu faktor o kojem i sami preterano razmišljate, onda je to povod za akciju, za lepši dan u Beogradu.

Najpre činjenice.

Društvo treba da bude uređeno, pa se određena pravila moraju poštovati.

Ipak, da li je osoba samo jedan dan pre svog 18. rođendana manje sposobna da glasa, ili bez nadzora upravlja automobilom, nego 24 sata kasnije, kad dobija izvesna prava i ovlašćenja?

Slično je i sa ograničenjima sa kojima se suočavaju seniori.

„Mladima nedostaje iskustvo“, a „starijima popuštaju fizičke i mentalne sposobnosti“ – najčešće su predrasude sa kojima se suočavamo pre nego što dospemo u priliku da demonstriramo da je svaka osoba individualna, sa svim svojim znanjima i osobinama.

Besmislenost restrikcija vezanih za uzrast u potpunosti demantuje realnost, i iskustva poznata svima.

Godine su samo broj

Da, godine su samo broj koji, u skladu sa usvojenim načinom računanja vremena, pokazuje koliko smo dugo na Zemlji.

Ako ste već prošli diskriminaciju „na osnovu mladosti“, sa onom „na osnovu starosti“ suočićete se sigurno, pa se pripremite na vreme.

Stručnjaci savetuju sledeće

Govorite. Učestvujte. Kad ste na nekom skupu, porodičnom, poslovnom, javnom… nemojte prihvatiti ulogu nemog posmatrača.

Pratite vesti i zanimljive teme u medijima. Pokažite da poznajete aktuelnu situaciju, da živite u sadašnjosti i očekujete budućnost. Potrudite se da koristite savremena sredstva komunikacija. Cilj nije samo da se drugi oslobode predrasuda u vezi sa vama, nego da se vi bolje osećate i zaboravite godine.

Budite pozitivni i svoja životna iskustva stavite u službu pomaganja drugima, a ne kritike.

Budite samostalni, nezavisni i aktivni koliko god možete, u svom punom kapacitetu. U psihologiji postoji nešto što se zove „naučena bespomoćnost“ – ako pretpostavljate da neke stvari ne možete da radite „u tim godinama“ nećete ih ni činiti, a zapravo ste sasvim sposobni za njih.

Volontirajte, pridružite se potpuno opušteno aktivnostima koje vas čine srećnim…

Okružite se ljudima svih generacija.

Bavite se fizičkom aktivnošću redovno, obavezno.

***

Možda će vas društvo, kolege, čak i osobe iz bližeg ličnog okruženja diskriminisati, manje ili više otvoreno, sada ili u budućnosti, u odnosu na vaše godine. Pravilnim stavom to, verovatno, možete popraviti, ali opravdanja nema da na sličan način ocenjujete sebe.

Počnite zato da vežbate da zaboravljate svoje godine, odmah.

(danubeogradu.rs)