Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Da li ste probali ribolov
Sa ribolovom možete početi i u letnjim mesecima
Sa ribolovom možete početi i u letnjim mesecima

Da li ste probali ribolov

Strasni pecaroši poručuju da, ukoliko niste probali ribolov, ne znate šta je pravo opuštanje i mir pored vode. A Beograd je toliko bogat mestima za testiranje navedene poruke da je, izgleda, šteta ne pokušati.

Preporuka je, za početak, da potražite iskusnog pecaroša i pitate ga za savet. Oprema za početnike nikako ne treba da bude skupa, brendirana i sofisticirana. Kažu da je šarenilo u prodavnicama ribolovačke opreme više namenjeno da privuče vas, nego ribu, pa bi najbolje bilo da vam poznanik ribolovac dozvoli da krenete sa njim na nekoliko časova pecanja, i objasni vam pojmove na licu mesta.

Pored ribolovačkog pribora, potrebno je nabaviti i nekoliko sitnica za bezbedan i ugodan letnji boravak pored vode – adekvatnu odeću i platneni šešir ili kačket, laganu stolicu na sklapanje, komad nepromočivog platna, naočare za zaštitu od sunca (kasnije ćete možda nabaviti i specijalne polarizovane naočare za ribolov), sredstvo za zaštitu kože od sunca, sredstvo za zaštitu od uboda komaraca…

Za ribolov vam je potrebna dozvola, koja se dobija preko klubova sportskog ribolova, a u Beogradu se za informacije možete obratiti na najmanje još dve adrese. Asocijacija sportskih ribolovaca Beograda nalazi se u Obrenovcu u ulici Miloša Obrenovića 112, a Savez sportskih ribolovaca Srbije je u  Milovana Milovanovića 4, nedaleko od (još uvek) Glavne autobuske stanice.

Na sajtovima obe organizacije možete pronaći i kalendar ribolovačkih takmičenja, u Beogradu i Srbiji, za različite uzraste i nivoe znanja, što će vam takođe biti od koristi ako želite da saznate više o raširenosti i karakteristikama ribolova kao sporta kod nas. (Na Savskom jezeru od 1. do 7. oktobra održače se 20. svetsko prvenstvo u disciplini šaran).

Na sajtu Turističke organizacije Srbije nalazi se kalendar letnjih događaja i manifestacija sa takmičenjima ribolovaca amatera, pa i to može da posluži kao inspiracija, ili ideja za izlet.

Lokacije za ribolov i tajne pecaroša

Pomenuli smo na početku bogatstvo Beograda vodom – Sava i Dunav u samom gradu, jezera u široj gradskoj zoni (spisak možete pronaći i na našem portalu – OVDE, izdvajamo Adu Safari), Pančevački rit… među najpopularnijim su lokacijama.

Ukoliko dopustite da vas ribolov potpuno osvoji, počećete da istražujete Srbiju na sasvim nov način.

Vikendi na vojvođanskim rekama i jezerima nude najrazličitije mogućnosti za godine koje su pred vama, a Savi uzvodno i Dunavu nizvodno sigurno ćete dodati i Drinu. Ni godišnji odmori vam, tvrde upućeni, više neće biti isti – otkrićete mesta dostupna samo posvećenima u susednim ili dalekim zemljama.

Naučićete sigurno ponešto i o čamcima, pošto ćete kad-tad poželeti da ribolovačku sreću okušate sa vode.

Druženja pecaroša su posebna priča. Pored zvaničnog kodeksa postoje i pravila „ribolovačkog bontona“, a malo po malo postaće vam dostupne i tajne hobija, provereni gastro saveti za pripremanje jela od ribe, mesta na pojedinim lokacijama gde u određeno doba godine riba posebno dobro „grize“…

Bistro!

Ukoliko ste ribolovac početnik, termini kao što su primama (površinska i dubinska, za stajaće ili tekuće vode, jesenja ili zimska…), prehrana, virble, stoperi, mašinice, kašike, vobleri, bekinzi, boila… tek treba da vam postanu poznati i jasni.

Ono što ste sigurno čuli je čuveni ribolovački pozdrav – „Bistro!“

Pa, ako vas je sve ovo dovoljno zainteresovalo…

(danubeogradu.rs)