Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Pripremite se za bazen
Bazen za uživanje, vežbanje, bekstvo od žege

Pripremite se za bazen

Šta poneti na bazen i kako biti spreman za prijatnu rekreaciju u vodi i pored vode u letnjim danima?

Boravak na bazenu može da bude, ako ga pravilno koristite, zdrava navika, ali i izvor neprijatnih problema, ukoliko se adekvatno ne pripremite.

Krenimo redom, od obaveznog do preporučenog, uz napomenu da imamo u vidu otvorene bazene, u Beogradu. Njihovo radno vreme i spisak možete pogledati OVDE.

Zdravi na bazen

Najpre pravila. Svaki beogradski bazen ih ima i morate ih poštovati, zbog lične i bezbednosti drugih. Posebno je važno da sa njima upoznate decu i objasnite im kakve bi bile posledice ukoliko se, na primer, nekoliko stotina posetilaca ne bi pridržavalo propisanog.

Ukoliko imate nedoumice oko (ne)dozvoljenog ponašanja, upotrebe objekta, unošenja ličnih predmeta, pratećih sadržaja koji se povremeno organizuju… jedina i najbolja „adresa“ za informacije je osoblje na samom bazenu.

Sledeća bitna tema je vaše zdravstveno stanje. Duže izlaganje suncu i aktivnostima u vodi može da pogorša izvesne bolesti, u pojedinim slučajevima boravak na bazenu se ne preporučuje, a u nekima je i zabranjen. Akutne i hronične bolesti kože i sluzokože, infekcije, rane… su najčešće kontraindikacije za boravak, zbog drugih kupača, i zbog vas samih. Uzdržite se od odlaska na bazen ako imate povišenu temperaturu, dijareju, upalu uha, očiju, urinarne i druge infekcije. Epilepsija, astma i bolesti srca zahtevaju veliki oprez, a nisu za zanemarivanje ni alergije, u zavisnosti od vrste.

Rešenje za sva napred navedena upozorenja je konsultacija sa lekarom, koji će preporučiti termine i dužinu boravka ili, u izvesnim stanjima, odustajanje od odlaska.

Šta poneti na bazen

Nećemo se preterano zadržavati na stvarima koje treba da ponesete od kuće. Proverite šta je dozvoljeno uneti na sam bazen. Dobro je da torba u koju pakujete svoje stvari bude prikladne i dovoljne veličine, zaštićena od vlage (uvek bar nešto u povratku bude morkro). Neka se unutra nađe rezervni kupaći kostim, peškir i manji rezervni peškir, papuče, krema za sunčanje sa dovoljno visokim zaštitnim faktorom, platneni šešir ili druga zaštita za glavu, naočare za sunce, vlažne maramice…

Svoje navike najbolje poznajtere, pa je svako dalje nabrajanje suvišno. Sigurno znate da se, na beogradske bazene, toleriše unošenje grickalica i nekvarljive hrane u malim količinama, kao i vode i osvežavajućih pića, osim u staklenoj ambalaži, čije je unošenje zabranjeno.

U dodiru sa hlorom, kosa se isušuje i postaje krta. Ukoliko želite, možete je zaštititi plivačkom kapom.

Skrećemo pažnju na plivačke naočare. Stručnjaci koji treniraju plivače ih, osim tokom prvih dana obuke neplivača, preporučuju u svim prilikama. Nošenjem naočara oči se štite od štetnih supstanci u vodi, čime se izbegava i poznati sindrom crvenih očiju. Kvalitet ovog komada opreme je važan (jasno viđenje i široko vidno polje), kao i dobro prianjanje. Idealno, trebalo bi da ih menjate svakih 4-6 meseci ako ih tokom cele godine koristite, pošto hlor vremenom dovodi do popuštanja zaštitnih svojstava. Naočare se nameštaju tako što se okviri postave na oči, a tek potom traka oko glave.

Napred navedeno čini se na prvi pogled suvišno, i u najmanju ruku neobično, ali je sve prisutnije, širom sveta. Sa ili bez plivačke kape, plivačke naočare postaju čak i trendi detalj – „dokaz“ da ste na bazenu upravo zbog svojih fitnes navika i zdravog načina života. Savet, u svakom slučaju, ostaje – „ozbiljniji“ plivači, odnosno osobe čije su oči duže pod vodom, naočare bi trebalo da nose, kao i deca.

Informišite se na internetu o jednostavnim vežbama u vodi. Zbog svoje gustine i otpora, voda je idealna sredina za oblikovanje pojedinih delova tela prirodnom masažom.

***

Za letnje dane u Beogradu, za lepotu i zdravlje – maksimalno koristite beogradske bazene. Birajte vreme i mesto, otiđite na one na kojima možda još niste plivali, na primer, i biće to savim poseban doživljaj…

(danubeogradu.rs)

loading...