Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Da umor ne pokvari sve
Koliko vaš umor traje i šta su mu uzroci
Koliko vaš umor traje i šta su mu uzroci

Da umor ne pokvari sve

Rasprodaje i slave, praznici i specijalni zimski događaji, planovi za izlet i boravak na planini manje prijaju kad je umor koji osećate konstantan, a vi ne znate kako da ga se oslobodite.

Da li vam se čini da drugi više uživaju, više se raduju, emituju mnogo pozitivne energije, dok se vi poslednjim atomima snage trudite da ne zaostanete, i ne pokažete koliko vam je sve teško pada? U izvesnim godinama umor je očekivan i toleriše se kao tema, ali u nekim drugim, mlađim, to ne bi trebalo da bude.

A vi ste tako umorni…

Ispitajte uzroke umora

Prvo pitanje koje treba da postavite sebi glasi – koliko je zaista veliki i ozbiljan vaš umor. Poznato je da neki ljudi umor lakše podnose (ne, naravno, onaj visokog intenziteta), i tumače ga kao normalnu posledicu preopterećenosti obavezama. Postoje i drugi – koji od najmanjeg umora prave konstantan problem. Njihova namera nije da se opravdaju ili prenesu negativno raspoloženje na druge – oni se zaista osećaju loše, deprimirano i nemotivisano da bilo šta urade.

Za razliku od posledica, koje mogu uticati na niz životnih aktivnosti, uzroci umora su sasvim konkretni.

Fizički napor može da dovede do uobičajenog umora mišića i čitavog organizma, ali i do duže i veće iscrpljenosti od očekivane.

„Mentalni umor“ najčešće nastaje kao posledica kombinacije društvenih i psiholoških faktora, pogrešnog izbora stilova i načina života, frustracija, preteranih očekivanja od sebe i drugih, tuge zbog gubitka voljene osobe…

Umor mogu da izazovu i bolesti – zdravstvena stanja i uslovi koji često ostaju neotkriveni ako im je samo pojačan umor simptom. Anemija, problemi sa odsustvom minerala i vitamina, smanjena funkcija štitaste žlezde, dijabetes, srčana slabost, apneja odnosno prekidi u disanju tokom sna… neki su od uzroka na koje će obično pomisliti vaš lekar.

***

Vreme pojačanog stresa i napora je pred nama.

Na umor se može primeniti, kao i na druge organske i psihičke pojave, „pravilo zdravog razuma“. Svako se ponekad oseća iscrpljeno, ali se to rešava popodnevnom dremkom, obilnijim zdravim obrokom, uz par noći dobrog sna, ili čak rekreacijom.

Ako nije tako, obratite pažnju…

Razmislite o svom umoru realno, ispitajte njegove uzroke detaljnije i medicinski ako je potrebno, i ne dozvolite da vam pokvari praznike u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.