Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Bogati, moćni, i vi – ko je važan, a ko ne?
Bogati: Samo ih je jedan posto, pa zašto su onda važni
Bogati: Samo ih je jedan posto, pa zašto su onda važni

Bogati, moćni, i vi – ko je važan, a ko ne?

Bogati i moćni uvek su bili u centru pažnje i to nije specijalna odlika vremena masovnih komunikacija. Pojačano i stalno interesovanje za njihov privatni život takođe nije novost, a na nama je da ga kontrolišemo i da ga se, u što većoj meri, oslobodimo.

U ekstremnoj formi, „običan čovek“ može da bude, grubo rečeno, opsednut praćenjem sudbina poznatih. Bilo da su u pitanju estradne zvezde, biznismeni, političari, umetnici… sa domaće ili inostrane scene, njihovo bogatstvo i moć privlače pažnju.

Psihologija novca ima i stručno objašnjenje – u pitanju se složen odnos istovemene ljubavi i mržnje.

Bogate pratimo dok su na vrhu, ali posebnu pikanteriju predstavlja njihov pad. Skandali, propadanja, nesreće i neuspesi „najvećih“ dokaz su nam, bar privremen, da „sreća nije u novcu“. Afere su obično začinjene svedočanstvima insajdera i otkrivenim tajnama, pa sve postaje poput scenarija, fikcije, romana…

Porodično bogatstvo dovodi do lenjosti i smanjene kreativnosti narednih generacija… Veliki novac mora da je stečen korupcijom… Bogati su pohlepni, loši ljudi… Ovako ili slično, ređaju se predrasude.

Upitani, međutim, da li bi im neočekivano bogaćenje donelo bolji život, prosečni ispitanici odgovaraju potvrdno. Uspešne i bogate ne volimo, ali ne bi bilo loše da smo kao oni…

Negativna osećanja rastu ako su nam bogati po socijalnom poreklu bliži. Bili su slični, a uspeli su ono što mi nismo. Spremni smo da tvrdimo da su do svog statusa i novca sigurno došli prevarom…

Gde je rešenje, i kako sprečiti da ovakva i slična poređenja utiču na lepotu svakodnevnog života u Beogradu?

Neka bogati plove…

Najjednostavniji savet bi glasio – ne čitajte, ne gledajte, ne pretražujte na internetu.

Potražite sreću u poslu kojim se bavite, a ako je tu nema – planirajte kako da posao promenite. Trudite se da stičete znanja, podižete kvalitet svoje ponude svetu oko sebe, i da novčane, društvene i emotivne nagrade koje dobijate budu adekvatne. To će vam doneti sreću.

Neka bogati plove svojim jahtama, lete, neka putuju na najatraktivnije destinacije, voze basnoslovno skupe automobile, rešavaju probleme koji su njihovi, a ne vaši…

Ne verujte medijima koji pokušavaju da vam nametnu uzore i osećanje da „niste o-kej“. Posmatrajte stvari kritički, udobno zavaljeni u svoju fotelju.

Da li nam najbogatiji, odnosno njhovi životi, mogu doneti i nešto dobro?

Psiholozi kažu da praćenje njihovih navika, avantura, sudbina, može da odmori i opusti, da učini da privremeno zaboravimo lične akutne stresove, ali samo ako su to bogati koji su, u socijalnom smislu, zaista veoma udaljeni od nas.

Zanimljivo je saznati i na koji način moćni utiču na naše živote, političke odluke, društvena zbivanja, naravno samo ako informacije o njima dobijamo iz ozbiljnih izvora, a ne putem štampanih i „TV tabloida“.

***

Ukratko – ne dozvolite da bogati postanu vaša fascinacija, ni frustracija.

Posebno ne dozvolite da vas njihovo bogatstvo navede da trošite ono što nemate, da se zadužujete, i na duži rok napravite ozbiljne probleme sebi i najbližima.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.