Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Nova godina, Božić i nekoliko minuta tišine
Nova godina, buka i tišina - osetite razliku
Nova godina, buka i tišina - osetite razliku

Nova godina, Božić i nekoliko minuta tišine

Nova godina je praznik koji redovno prati buka, muzika na ulicama i u prodavnicama, smeh, petarde, pesma… Za predah, odmor i dobro raspoloženje, ipak, obezbedite sebi bar nekoliko minuta tišine.

Za Božić važi isto. Mada je ovaj praznik radosti značajno manje „bučan“, pripreme na Badnji dan i sam dan Božića, zajedničke porodične večere i ručkovi, posete… mogu da zamore i „istroše baterije“ kad to najmanje želimo i očekujemo.

Zbog svega toga, savet koji ne bi trebalo da zaboravite glasi – osamite se i isključite na neko vreme, planski, ciljano. Tišina je potrebna i dobra za fizičko i mentalno zdravlje.

Otiđite u kratku šetnju u park, dalje od najprometnijih ulica. Ne morate da budete sami, ali predložite osobi sa kojom ste izašli da ćutite. Čak i ako ima zvukova okolo, samo ćete ih slušati, bez aktivnog učešća.

Uvedite kao naviku da ne ustajete odmah iz kreveta ujutro. Neka vas sat probudi ranije ako treba, kako biste mogli da bar pet minuta mirujete opušteno, bez razmišljanja o obavezama koje su pred vama.

Osamite se na nekoliko minuta s vremena na vreme, i dišite lagano i duboko. Dozvolite da čitavo telo „uspori“…

Predajte se potpuno i iskreno molitvi ili meditaciji, kao sredstvu privremenog bega iz stvarnosti koja vas okružuje.

Tišina…

Tišina smanjuje krvni pritisak i podiže snagu imunog sistema. U telu se, dokazano je, luče supstance koje pomažu stvaranje novih ćelija u delovima mozga odgovornim za učenje, pamćenje i emocije. Hormonska ravnoteža veoma brzo se uspostavlja.

Tišina smanjuje stres spuštanjem nivoa kortizola i adrenalina, otklanja nesanicu… Izvesna istraživanja pokazuju da je potpuna tišina u trajanju od dva minuta korisnija od slušanja muzike koja opušta. Zbog svih ovih, u više studija potvrđenih nalaza, u poslednje vreme se govori o specifičnoj vrsti zagađenja životne sredine – zagađenju bukom.

Tišina podstiče kreativnost i inspiraciju, inovativne pristupe, ideje, svest i samosvest, otkriva skrivene potencijale, jača poštovanje i samopoštovanje.

Zato naš savet glasi – negujte tišinu i uživajte u njoj. Praznici su najbolje vreme da osetite razliku između buke koja zamara i blagotvorne tišine na koju, uglavnom, zaboravljamo.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.