Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova godina: prskalice, petarde, vatromet – budite veoma pažljivi!
Nova godina: prskalice, petarde, vatromet - budite veoma pažljivi!
Nova godina: prskalice, petarde, vatromet - budite veoma pažljivi!

Nova godina: prskalice, petarde, vatromet – budite veoma pažljivi!

Svake godine u ovo doba isto ili sve više i jače… u Beogradu, Srbiji, širom sveta: prskalice, petarde, vatromet, i druga pirotehnička sredstva.

A gde je pirotehnika tu su i povrede koje često ostavljaju ozbiljne posledice. Svake godine podaci su isti. Gradski zavod za javno zdravlje objavio je da muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene, uglavnom usled samopovređivanja neadekvatnim rukovanjem pirotehnikom, dok žene pre svega bivaju slučajno povređene, na javnim mestima i događajima.

Gotovo polovina povređenih ima manje od od 16 godina starosti, a najviše se povređuju dečaci uzrasta od 10 do 14 godina.

Najčešće povrede su opekotine – pre svega lica, prstiju, šaka i ručnih zglobova, više od 50% povreda uzrokovanih pirotehničkim sredstvima, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama.

Veoma često dolazi i do povreda očiju.

Nastanak svih povreda može da se spreči!

Nova godina: prskalice, petarde, vatromet - budite veoma pažljivi!

Uzrok svake druge nastale povrede je neadekvatno rukovanje pirotehničkim sredstvima, a neispravna pirotehnička sredstva uzrok su svake treće nastale povrede.

Kako biste izbegli ili sveli na minimum mogućnost da sebe ili svoje najmilije dovedete u situaciju da budu povređeni pirotehnički sredstvima neophodno je da se pridržavate sledećih saveta:

 • Pirotehnička sredstva uvek kupujte u ovlašćenim prodavnicama!
 • Nikako ih nemojte praviti samostalno, u tzv. domaćoj radinosti!
 • Čuvajte ih zatvorene na tamnom i suvom mestu, van domašaja dece!
 • Pre upotrebe uvek pažljivo pročitajte i pridržavajte se uputstava proizvođača!
 • Koristite ih samo na otvorenom, na bezbednoj udaljenosti od zapaljivih materijala i drugih ljudi!
 • Nikada nemojte paliti više od jedne petarde u isto vreme!
 • Nikada nemojte pokušavati da ponovo upalite petarde ili vatromet koji se iz nepoznatih razloga nisu aktivirali!
 • Prilikom upotrebe vatrometa pored sebe uvek treba imati posudu sa vodom u slučaju izbijanja eventualnog požara!
 • Alkohol i pirotehnika NE IDU ZAJEDNO!

Roditelji i staratelji deci mlađoj od 14 godina ne treba da dozvole upotrebu petardi i vatrometa, dok deca starija od 14 godina treba da budu pod strogim nadzorom odraslih ukoliko ih koriste.

LjUBIMCI I PIROTEHNIKA NE IDU ZAJEDNO!

Kućni ljubimci, petarde i druga pirotehnika

Nova godina: prskalice, petarde, vatromet - budite veoma pažljivi!

Dok deci donose neizmernu radost, novogodišnji praznici predstavljaju najstresniji deo godine za naše ljubimce!

Kod pasa i mačaka čulo sluha je daleko razvijenije od ljudskog, tako da su oni mnogo osetljiviji na glasne zvuke, naročito iznenadne i intenzivne, poput onih koje proizvode petarde, vatromet ili grmljavina, a koji kod njih izazivaju veliki stres i intenzivan osećaj straha.

Svake godine na hiljade ljubimaca biva povređeno ili strada od rana ili srčanog udara usled stresa izazvanih pirotehničkim sredstvima.

Bez obzira da li imate ljubimca ili ne, bez obzira li volite životinje ili ne, poštujte njihovo pravo na život i suzdržite se od bacanja petardi i aktiviranja drugih piroteničkih sredstava u njihovoj blizini i okruženju!

ŠTA KAŽE ZAKON?
Upotreba petardi i ostalih pirotehničkih sredstava regulisana je Zakonom o javnom redu i miru Republike Srbije, u kome se ističe da će svako ko naruši isti ili ugrožava sigurnost građana paljenjem pirotehničkih sredstava biti kažnjen, novčano (50.000-100.000 RSD) ili društveno-korisnim radom (40-120 sati), a ukoliko se prekršaj izvrši u grupi, za počinioce je predviđena i zatvorska kazna u trajanju od 30-60 dana.

Šta raditi ukoliko do povrede dođe

Najčešće povrde od pirotehnike su opekotine. U slučaju nastanka opekotina neophodno je pridržavati se nakoliko osnovnih koraka:

 • Povređeno mesto što pre ohladite!
 • Manju opekotinu stavite pod mlaz hladne vode ili preko nje stavite hladne mokre obloge, nikako led!
 • Sa opečene kože nikada nemojte na silu skidati odeću koja se zalepila, već isecite materijal oko rane, ili je rasparajte po šavovima!
 • Kod većih opekotina, kao i kod bilo kakve opekotine kod beba ili male dece obavezno potražite medicinsku pomoć!
 • Kod dubokih posekotina ili otkidanja prstiju i drugih delova ekstremiteta, dok medicinska pomoć ne bude dostupna – zaustavite krvarenje, ranu prekrijte sterilnom gazom i podignite povređeni deo tela.
 • Kod povreda očiju pirotehničkim sredstvima što hitnije potražite medicinsku pomoć.
Nova godina: prskalice, petarde, vatromet - budite veoma pažljivi!
Statistika (izvor: Gradski zavod za javno zdravlje)

Ne zaboravite…

!!! Jedan trenutak nepažnje vam može zauvek promeniti život…

!!! Ne rizikujte!

!!! Prepustite pirotehniku profesionalcima a vi uživajte u zabavi sa najmilijima!

Oprezno i sa prskalicama

Svetlucave, sjajne, različitih veličina, oblika i boja… prskalice predstavljaju nezaobilazan dekor novogodišnjih i božićnih praznika.

Pošto se drže u ruci, prskalice se često smatraju bezopasnom zabavom za sve uzraste, ali treba imati u vidu da, ukoliko se ne koriste pravilno, one i te kako mogu izazvati ozbiljne povrede, naročito kada je u pitanju nežna dečja koža.

Zdravstvene statistike širom sveta ukazuju da svake godine veliki broj osoba biva povređen upravo ovim „bezazlenim“ načinom zabave, a posebno su ugroženi najmlađi. Povrede od prskalica izazivaju između 10 i 16% svih povreda u svetu nastalih upotrebom pirotehničkih sredstava.

Ukoliko se pravilno ne upotrebljavaju, prskalice mogu izazvati i ozbiljne opekotine, pre svega lica, prstiju, šaka, stopala, ali i drugih delova tela, koje zahtevaju hitno medicinsko zbrinjavanje, a mogu ostavljati i dugotrajne posledice.

Nova godina: prskalice, petarde, vatromet - budite veoma pažljivi!

»»» Kako da pravilno koristite prskalice

Kako biste na najmanju moguću meru sveli opasnost da sebe ili svoje najmilije dovedete u situaciju da budu povređeni usled neadekvatne upotrebe prskalica, neophodno je da se pridržavate veoma jednostavnih saveta:

 • Prskalice uvek čuvajte na suvom i hladnom mestu, na bezbednoj udaljenosti od zapaljivih materija i van domašaja dece.
 • Nikada nemojte paliti više od jedne prskalice odjednom! Više prskalica upaljenih u isto vreme može izazvati ozbiljne opekotine!
 • Prskalice uvek koristite u stojećem stavu, držite ih u ispruženoj ruci, i na bezbednom odstojanju od drugih!
 • Prilikom korišćenja prskalica, naročito onih velikih, koje treba koristiti napolju, poželjno je nositi rukavice – one će smanjiti šansu da se opečete!
 • Ma koliko vam delovalo zabavno i lepo, nikada nemojte mahati prskalicama jer time povećavate opasnost da povredite i sebe i druge iskricama koje nekontrolisano lete.
 • Nikada nemojte bacati upaljenu prskalicu jer ona veoma lako može izazvati požar.
 • Kada prskalica izgori, nikako nemojte dodirivati njen vrh jer ona još neko vreme ostaje vrela, nego je položite vrhom nadole u posudu sa vodom ili peskom.
 • Naučite decu da pravilno drže prskalice – daleko od tela, na dužini ruke.
 • Kada koristite prskalice namojte držati dete u naručju
 • Naučite decu da prskalicu ne prinose sebi i drugima, i da ne trče, skaču ili mašu rukama dok ih drže.
 • Decu mlađa od 12 godina nikada ne ostavljajte bez nadzora kada koriste prskalice!
 • Uverite se da vaša deca ne nose labavu, široku odeću, predugih rukava, jer nju lakše može zahvatiti iskra prskalice.
 • Deci mlađoj od pet godina nemojte davati da drže prskalice – ona još uvek ne mogu da shvate kako i zbog čega treba da ih pravilno koriste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.