Naslovna » BG servis » Gradske opštine » Gradska opština Palilula
Gradska opština Palilula: Tašmajdan i Crkva Svetog Marka
Gradska opština Palilula: Tašmajdan i Crkva Svetog Marka

Gradska opština Palilula

Palilula je najveća beogradska opština i jedina koja se prostire na obe strane Dunava.

Na desnoj obali reke, Palilula svojim krajnjim jugozapadnim delom teritorije dopire do najužeg centra grada. Na tom ograničenom prostoru nalaze se brojne znamenitosti, objekti i sadržaji po kojima je poznat Beograd – Crkva Svetog Marka, zgrada Glavne pošte, Radio-televizija Srbije, kafana „Madera“, Hotel „Metropol Palace“, Tašmajdanski park sa Sportsko-rekreativnim centrom „Tašmajdan“, hala i ledena dvorana „Pionir“, CZK „Vlada Divljan“…

Na Paliluli je i najveći broj fakulteta – Arhitektonski, Mašinski, Elektrotehnički, Građevinski, Pravni, Rudarsko-geološki, Tehnološko-metalurški, Pravoslavni bogoslovski, tri visoke škole, a tu je i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“…

Palilula leva, Palilula desna…

Veliku površinu opštine čine 24 mesne zajednice. Opština Palilula ima gradske celine, ali i prigradske i seoske po čemu je specifična u Beogradu.

Leva obala Dunava je veoma plodni prostor na kojem su smeštena naselja Borča, Krnjača, Crvenka, Ovča, Kovilovo, Padinska skela, Jabučki rit, Glogonjski rit, Besni fok, Vrbovski, Dunavac, Tovilište i Preliv. I u njima, ili pored njih, Sportski centar „Kovilovo“ sa reprezentativnim hotelom „President“, crkva u Borči iz 1799. godine, izvorište lekovite slane vode, sportski aerodrom Lisičji jarak, lovni tereni Pančevačkog rita…

Na desnoj obali Dunava su Karaburma (najveće naselje), Slanci, Višnjica i Višnjička banja, Veliko selo Palilula… Ovde se nalazi i veliko dunavsko poluostrvo Ada Huja, manastir Svetog Stefana – jedini aktivni i živi metoh manastira Hilandar u Srbiji, stambeni kompleks Višnjička banja, izvori termalne vode…

Na palilulskim obalama Dunava, kanalima i rukavcima su najbolji tereni za ribolov Beogradu.

Iako teritoriji opštine Palilula pripada čak 60 kilometara dunavske obale, preko reke je do skora postojao samo jedan most – koji je zanimljiv jer se zove po drugom gradu – Pančevački most.

Spajanje Zemuna i Borče novim mostom – Pupinov most – učinilo je da polako nastanu promene u strukturi, a uskoro će se to videti i u naseljenosti i izgledu leve obale Dunava, prostora koji se u planovima odavno neformalno naziva „treći Beograd“.

Pupinov most je na levu obalu Dunava „doneo“ tržni centar (Shoppi) i supermarket (Lidl) kao i budući naučno-industrijski park (kineska „Silicijumska dolina“) u kom će četrdesetak kineskih i svetskih (uglavnom) IT kompanija imati svoje razvojne i istraživačke centre.

Crkva, lula, šator i ključevi

Na grbu opštine Palilula nalazi se stilizovana kupola Crkve Svetog Marka, najznačajnijeg zdanja.

Zatim lula, pošto je opština dobila ime u Otomansko doba, kada je na njenoj teritoriji bilo dozvoljeno pušenje, zabranjeno u užem gradskom jezgru.

I šator sa ključem – kao podsećanje na istorijski čin na Tašmajdanu 1830. godine, kada je Srbiji uručen Sultanov Hatišerif o autonomiji i samostalnosti.

Slava Palilule je Markovdan, 8. maja, koja se u novije doba slavi od 1997. godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković