Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Razlike između muškaraca i žena – u komunikaciji
Da komunikacija prođe bez nesporazuma
Da komunikacija prođe bez nesporazuma

Razlike između muškaraca i žena – u komunikaciji

Individualna osobenost ljudskog bića svaki pokušaj grupisanja stavlja u drugi plan, pa ipak – da li bi život bio lakši ako bismo prihvatili postojanje izvesnih razlika između muškaraca i žena?

Poslednjih godina 20 veka jedna od najčitanijih knjiga popularne psihologije nosila je neobičan naziv – „Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere“. Njen autor, doktor Džon Grej, pokušao je da nam skrene pažnju na činjenicu da razlike u psihičkim osobinama muškaraca i žena postoje. Zanimljiva i široko prihvaćena teza, razrađivana na osnovu knjige i na pozorišnim scenama, trpela je, i danas trpi, dobar broj osporavanja. Kritičari uglavnom tvrde da se ovakvom podelom pojačavaju stereotipi, koji ne donose ništa dobro.

S vremena na vreme, ipak, tema se vraća se u fokus javnosti, potkrepljena novim istraživanjima. Izvor podataka postale su, posebno, velike grupe podataka na društvenim mrežama, na kojima se ispitanici izjašnjavaju o svom polu, pa ih je moguće odvojeno pratiti. Studija više svetski priznatih univerziteta, na primer, ispitivala je ponašanje na Fejsbuku. Žene, zaista, u proseku više pominju porodicu, prijatelje i društveni život, i za to koriste reči pune topline. Kod muškaraca dominiraju stavovi i odgovarajuće reči vezane za slobodu, pobede, poraze, borbe, neprijatelje… Muškarci češće govore o predmetima, imaju agresivniji i bezličniji nastup, dok su žene, generalno, ljubaznije, učtive i saosećaju.

Važno je naglasiti da kod nekih značajnih osobina, kao što je samopouzdanje, ne postoje razlike između žena i muškaraca – dame su, čak, u blagoj prednosti. Mišljenje opterećeno stereotipima tvrdilo bi suprotno.

Jasno je da oba pola na društvene mreže prenose i naučene uloge, koje koriste u svakodnevnom životu.

Ali to ne umanjuje značaj činjenice da – razlike u komunikaciji postoje.

„Gluvi telefoni“, „smetnje na vezama“, odnosno nesporazumi u komunikaciji između polova, mogu se lako rešiti, tvrde psiholozi, ako muškarci i žene shvate da druga strana ne doživljava situaciju na isti način. Ili bar verbalno ne reaguje identično na nju.

***

Ravnopravnost polova u društvu problem je koji zahteva posebnu pažnju, zakonsku regulativu, i njeno dosledno poštovanje. Jednaka prava muškaraca i žena ne treba mešati sa razlikama u obrascima ponašanja, koje, zaista, postoje. Za lične, porodične, poslovne, i partnerske odnose bilo koje vrste, dobro je imati ih u vidu.

Skrećemo vam, dakle, pažnju na ovu interesantnu temu. Kad se problem u komunikaciji pojavi, zastanite. Pokušajte da uzmete u obzir osećanja, mišljenja, stavove druge osobe, i „tačku“ sa koje on ili ona posmatra situaciju. Samo tako će vaši odnosi i dani u Beogradu biti uspešniji i bolji.

(danubeogradu.rs)