Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Dobar vid, preduslov za dobar dan
Ne zanemarujte ni najmanji problem sa vidom
Ne zanemarujte ni najmanji problem sa vidom

Dobar vid, preduslov za dobar dan

Proleće stiže i Beograd je sve lepši. Preporuka je da ga doživite svim čulima, a vid je jedno od najvažnijih.

Ukoliko redovno odlazite kod oftalmologa, ovo nije tema za vas, ali ako vam se čini da vam vid slabi, ne odlažite posetu lekaru. Prekontrolišete zdravlje svojih očiju i uživajte u potpunosti u danima u Beogradu.

Orijentacije radi, potražili smo savete stručnjaka i izdvojili deset najčešćih problema sa vidom. Ako se prepoznajete u jednom ili više njih, vreme je da zakažete pregled. On je bezbolan, jednostavan i kratko traje. Oslobodiće vas aktuelnih smetnji, ali i komplikacija u budućnosti.

  1. Prvi i najočigledniji znak da nešto nije u redu je zamućen vid, kako to obično kažemo, „na blizu“ i „na daleko“. Neprepoznavanje sitnih slova u prvom, ili lica na ulici u drugom slučaju, sugeriše jedan od dva problema. Ako, međutim, istovremeno imate oba simptoma, to može biti astigmatizam – nepravilna zakrivljenost očnog sočiva ili rožnjače. Imajte u vidu da zamućeni vid može da nastane i zbog umora ili dehidratacije. Dobro se odmorite i uzimajte nekoliko dana dovoljne količine tečnosti, pa ako se problem zadrži konsultujte lekara.
  2. Teškoće sa vidom u zamračenim prostorijama ili prilikom noćne vožnje sledeći su znak da vam je potrebna kontrola. To može da bude rani simptom katarakte, što je najbolje otkriti na vreme.
  3. Problemi sa prilagođavanjem vida na jaku svetlost u mraku (na primer kod farova automobila koji dolaze u susret) ukazuju na slabljenje mišića dužice odgovornih za veličinu zenice. Sa starenjem se ovo može očekivati, ali se javlja i kod izvesnih oboljenja oka.
  4. Ako posle dužeg gledanja u ekran kompjutera počinjete da vidite lošije, možda umor nije jedini uzrok. Preporuka je da se pravi pauza – svakih 20 minuta napravite pauzu i dvadesetak sekundi gledajte u daljinu – ako je moguće objekte koji su na većoj udaljenosti od šest metara. Ovo bi trebalo da odmori oči, u suprotnom, nedovoljno oštar vid može da ukazuje na „dalekovidost“.
  5. Da li vam se čini da se posle 20-ak minuta čitanja, vožnje, ili druge slične aktivnosti sa intenzivnom upotrebom očiju, zamarate više nego nekada posle sat ili dva? Vid postaje zamućen, pa često trepćete ili žmirkate pokušavajući da predmet dovedete u fokus. Pokušajte, kao u prethodnom primeru, sa pauzama, sa uzimanjem dovoljnih količina tečnosti, promenom osvetljenja, a ako se problemi nastave posetite očnog lekara.
  6. Česte glavobolje ponekad su znak da su vam potrebne naočare, pošto glava može da vas boli i zbog naprezanja pojedinih mišića organa vida.
  7. Iskustvo „duplih slika“ može da bude znak problema sa očnim mišićima, ali i simptom katarakte.
  8. „Talasaste slike“ – kao da predmete vidite pod vodom, sa krivim linijama koje su, inače, prave, ukazuju na degeneraciju makule, što je ozbiljan problem. Isti uzrok može da dovede i do opažanja boja kao izbledelih.
  9. „Halo slike“ se najčešće javljaju noću i tada se oko objekata opaža „oreol“. Ovaj fenomen obično je simptom katarakte.
  10. Osećaj pritiska iza očne jabučice možda ukazuje na glaukom, što je dobro otkriti u najranijim stadijumima.

Ako već nosite naočare ili sočiva, važe ista ili slična upozorenja – samo kontrolni pregled može da otkloni sve sumnje i sačuva oko – organ izložen svim našim stresovima i lošim navikama, koji koristimo baš svaki dan.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.