Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Muško-ženski stereotipi, zadaci za svaki dan
Da dočekamo spremno sledeći 8.mart
Da dočekamo spremno sledeći 8.mart

Muško-ženski stereotipi, zadaci za svaki dan

Osmi mart je prošao, a nejednakost je ostala – mogu li se nekako smanjiti bar stereotipi, kao uvod u lakše prihvatanje ravnopravnosti polova?

Jaz između prava muškaraca i žena, kao i jaz između njihovog položaja u društvu, u nekim zajednicama je veći, u drugim manji. Čak i najrazvijenije države imaju problem da se vekovima stvarani obrasci u potpunosti iskorene. Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nedavno smo čuli procenu da je porebno 108 godina (!) da se jednakost postigne na globalnom nivou, a 202 godine da se potpuno izbrišu razlike u sferi rada.

Iako situacija nije sjajna, ono protiv čega se možemo boriti su negativne pojave kojima, na dnevnom nivou, doprinose oba pola.

Na primer – neprimerene šale.

Žene bi trebalo da budu spremne da odmah reaguju, a muškarci da pokušaju da ih izbegavaju i da se iskreno pokaju i izvine kad u svojim komentarima upotrebe razlike među polovima na štetu prijateljice, poznanice, koleginice, supruge… Osoba ženskog pola ne bi trebalo izjavu da prihvati kao „normalnu stvar“, niti da nastavi sa šalom na sopstveni račun – efikasna borba protiv stereotipa uključuje nelagodnost osobe koja se usudila da na račun drugog pola uputi nepristojan ili neumestan komentar.

Sledeća interesantna situacija je pružanja određenih usluga. Obično se smatra da su žene manje obaveštene kada su u pitanju popravke automobila, tehničkih uređaja, izvođenje građevinskih radova… Ako ste osoba ženskog pola koja dolazi u kontakt sa majstorom ili preduzimačem (obično muškog pola), dobro bi bilo da se informišete i steknete izvesna znanja o usluzi i poslu, ako ih već nemate. U ovakvim situacijama obe strane imaju obavezu da komuniciraju ravnopravno, a ako majstor pokuša da vam skrene pažnju da se „žene ne razumeju u tu oblast“, stavite mu do znanja da može i da izgubi posao.

U okruženju u kojem dominiraju muškarci ženi se mora dati pravo da iznese svoje mišljenje, i obrnuto. U nekim profesijama, kancelarijama, na nekim radim mestima, u izvesnim sportovima, hobijima, načinima zabave… dominira jedan pol. Većina ovde treba posebno da poštuje prava manjine na jednakost u pristupu informacijama, aktivnostima, prilikama… Sa druge strane, pol u manjini treba da izgradi dovoljno samopouzdanja da traži reč, radi i ponaša se kao da razlike ne postoje.

***  

Svima je jasno da stereotipi nisu dobri. Ne zaboravimo da oni, u veoma sličnom obliku, pogađaju i muškarce, od kojih se neretko očekuje da preuzmu izvesne, davno prevaziđene, tradicionalne uloge.

Jednakost u različitosti je, dakle, cilj oko koga se valja potruditi, i za početak priznati da smo za deo stereotipa sami krivi. Svojim ponašanjem ih, često, podstičemo i održavamo, a pravi izazov je da se protiv njih, zajednički, svakodnevno borimo.

(danubeogradu.rs)