Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zvezde nad Beogradom ne predviđaju budućnost
Budućnost nije u kristalnoj kugli
Budućnost nije u kristalnoj kugli

Zvezde nad Beogradom ne predviđaju budućnost

Ne znamo koliko vam je teško da prihvatite da budućnost – ne možemo da predvidimo. Što pre usvojite ovu istinu, to sigurno znamo, vaši dani u Beogradu biće lepši.

Brige, brige, brige… Najčešće se odnose na događaje u narednim danima, mesecima, godinama, i počivaju na bojazni da se planovi, u nekoj važnoj oblasti, neće ostvariti. U pokušaju da nazremo obrise u izmaglici ili potpunoj magli budućnosti, posežemo za prošlim iskustvima, svojim i tuđim, literaturom, često sumnjivog kvaliteta i porekla, a neretko i za alternativnim metodama „proricanja sudbine“, koje se oglašavaju u svim vrstama medija.

Ali, šta je loše u astrologiji i drugim sličnim sistemima predviđanja, čije poreklo seže u davna vremena? Razlog za njihov nastanak i održavanje isti je kao naš današnji, napred naveden, a mi – nismo li obrazovaniji, i za život spremniji?

Poznato je da se opasnost odavanja verovanju u „proricanje“ krije u deformisanju stvarnosti, mogućnostima manipulacije, trošenja novca, stvaranja zavisnosti…

Postoji, ipak, i jedna nedoumica…

Koliko puta se vama učinilo da su „zvezde sve pogodile“?

Prepoznajte Barnum efekat

Fenomen ima dva imena – „Barnum efekat“, ili „Forerov efekat“, i definiše tendenciju čoveka da baš na sebe primeni opise iz, na primer, horoskopa, koji su toliko opšti da se mogu odnositi na desetine miliona drugih ljudi. Dobra strana čitave pojave je što osobe najlakše prihvataju pozitivna predviđanja, negativne ocene se brzo odbacuju.

Ukoliko, dakle, sledeći put, sa osmehom na licu, pročitate u horoskopu da „imate snažnu želju da vas ljudi prihvataju i vole“, da ste „nezavisni u mišljenju i ponosni što stvari posmatrate na način različit od drugih“, ili da ste „preterano samokritični“, „uglavnom veseli i bučni, ali ponekad i neobično tihi“, da „ulažete mnogo napora, a rezultati nikako da stignu“… analizirajte stvari realno. To je samo Barnum efekat.

„Predviđanje budućnosti“ može da bude zabava, ali predstavlja rizik i ugrožava mentalno zdravlje ako mu se prepustite. Najčešći znakovi poremećaja, koji psiholozi tumače kao vrstu zavisnosti, svode se na sledeće.

Ako konsultovanje astrologa, ili drugih „stručnjaka“ za proricanje sudbine, postane jedna od najvažnijih aktivnosti u životu, i preokupacija, potrebno je zatražiti savet psihologa. U drastičnim slučajevima može da se pojavi i potpuno iskrivljeno opažanje stvarnosti.

Promene raspoloženja prouzrokovane onim što se čuje ili pročita, pozitivne ili negativne, često postaju preterane.

Vremenom, kao i kod svih oblika zavisnosti, tolerancija poraste, pa su potrebne sve duže seanse i konsultacije. U odsustvu mogućnosti da se dođe do astrologa, prilikom objektivno uslovljenih pauza, javlja se nervoza.

Osoba koja je počela da veruje u proricanje budućnosti zna da to nije društveno prihvatljivo, i da u nekim krugovima nailazi na podsmeh. Zato se ona povlači, traži društvo istomišljenika i pokazuje znakove konflikta. Veoma je važno upozoriti na tanku liniju koja razdavaja ovakav vid manipulacije od pripadnosti sekti, na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju roditelji.

Ponekad se periodi „odvikavanja“ smenjuju sa recidivima – i kad odluči čvrsto da se ne bavi time, osoba koja je poverovala u mogućnost proricanja budućnosti ima tendenciju da mu se vraća, posebno u kriznim situacijama.

Ukoliko primetite ove ili slične simptome kod vama bliske osobe, reagujte na vreme.

Pošto je internet učinio „predviđanje budućnosti“ bržim i jeftnijim, uz očuvanje anonimnosti, pojava je mnogo raširenija nego što se pretpostavlja. Iznošenje primera popularnih javnih ličnosti koje „imaju svog astrologa“ još je jedna manipulacija o kojoj se malo vodi računa.

***

Otisnuti se u život bez straha od budućnosti i živeti slobodno, „punim plućima“, u našim okolnostima i kulturi nije jednostavno. Za početak, razmislite o ovoj temi. Koja su vam sredstva za podsticaj na tom putu neophodna, a koja bi bilo dobro ostaviti prošlosti… kao prevaziđena.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković