Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Eureka trenutak, i kako stići do rešenja
Rešenje sigurno postoji! Eureka!
Rešenje sigurno postoji! Eureka!

Eureka trenutak, i kako stići do rešenja

„Aha!“ trenutak, ili „Eureka!“, najlakše se može opisati kao doživljaj – „Otkrio sam rešenje!“. Priželjkujemo da takvih lepih momenata bude što više, a oni nam se obično ne dešavaju često.

Šta, onda, činiti?

Mogućnosti za akciju leže u promeni odnosa prema problemima, i situacijama sa „maglovitim“ ishodima.

Šta je eureka trenutak

Sam termin „eureka“ vezuje se za starogrčkog matematičara Arhimeda (250 godina p.n.e.) i na grčkom znači „Pronašao sam!“. Legenda kaže da je Arhimed stavljen pred zadatak da pomogne kralju Sirakuze u proceni da li je kruna koju je naručio napravljena od čistog zlata. Posle dugog razmišljanja, Arhimed je do rešenja došao slučajno, dok se kupao. Shvatio je da iz kade istiskuje, kad legne u nju, težinu vode identičnu smanjenju težine uronjenog tela i da na taj način može izmeriti težinu krune i čistog zlata, pa ih uporediti. Arhimed je, kažu, nag istrčao na ulicu vičići „Eureka!“, a reč je kasnije dobila globalnu popularnost i prepoznatljivost.

Eureka trenuci u životu pojedinca mogu biti ključni preokreti, za budućnost veoma značajna rešenja, veliki uspesi koji su rezultat dugotrajnog bavljenja određenom temom… Što se događa retko.

„Eureka“ ili „aha“ momenti su međutim, takođe, i lične male pobede u svakodnevnom životu, na koje možemo da utičemo snagom volje, disciplinom, koncentracijom…

Najbolje odluke, na primer, ne događaju se onda kada ih najviše tražimo – iz iskustva verovatno znate da se uvidi dešavaju obično posle određene pauze, neaktivnosti, odlaganja problema „na stranu“, bavljenja nečim drugim… Zato jedna od preporuka glasi – isključite se. Okružite se tišinom bar petnaestak minuta, izolujte se, ako upražnjavate neku formu meditacije praktikujte je… Možete i da napravite kratku šetnju.

Pokušaje da smanjite sve informacije koje vam dolaze iz drugih izvora.

Vežbajte da dozvolite da vam vam misli „lutaju“ bez posebne namere, svrhe… Pokušajte da planirate dan tako da odvojite nekoliko termina za ovu vrstu opuštenog „pogleda u sebe“. Cilj je da dopustite rešenju, koje je možda sasvim blizu, da se pojavi u svesti i da ga prepoznate.

Kratkotrajna dnevna „dremka“, takođe, može da pomogne.

Negujte pozitivno raspoloženje i odnos prema problemu, situaciji u kojoj se nalazite, okruženju… Anksioznost je faktor koji u najvećoj meri ometa pronalaženje rešenja.

Ako vam se nude alternative među kojima treba da napravite izbor, steknite kvalitetan uvid u ponudu, ali ne razmišljajte beskonačno, u krug, o dobrim i lošim posledicama različitih odluka. Deo procesa mišljenja odvija se i ispod nivoa svesti – dopustite mu da i on „predloži rešenja“. Javiće se kao – „eureka!“

***

„Aha“ ili „eureka“ momenti podižu motivaciju, povećavaju raspoloženje i zadovoljstvo sobom, smanjuju stres, dodaju vrednost pojedinim danima i mestima u Beogradu. Trudite se da ih sakupljate, stare oživljavate u sećanjima, a za novima tragate svakodnevno.

(danubeogradu.rs)