Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Scrapbook – album uspomena
Scrapbook - sačuvaj, zalepi, daj mu lični pečat...
Scrapbook - sačuvaj, zalepi, daj mu lični pečat...

Scrapbook – album uspomena

Scrapbooking kod nas nije ni približno popularan kao u drugim zemljama. Na istoku i zapadu,  pravljenje scrapbook albuma je hobi, uživanje, ali i unosan biznis za sve one koji su odlučili da pomognu ljubiteljima čuvanja uspomena.

Reč skrap (scrap) na engleskom jeziku znači komadić, ostatak. Scrapbook je, prema tome, knjiga, odnsono album u kojem se čuvaju značajne sitnice, ali na sasvim specifičan i kreativan način. Mogućnosti su beskrajne, a na vama je da odaberete.

Uz fotografiju se može napisati tekst o vremenu i mestu nastanka, ali i sve drugo – dnevnička zabeleška, razmišljanje, stih, aforizam, poruka čitaocu, asocijacija. Pored presovanog cveta, komada tkanine, ukrasne mašne, naći će se crtež, minijatura vlasnika, kroki koji reflektuje osećanja… Scrapbook vam pomaže da se „otvorite“, pokažete svoju kreativnost i izrazite emocije. Da ostavite naslednicima, prijateljima, voljenoj osobi, deo sebe ili komad zajedničkog života…

Scrapbook za muškarce

Iako se čini da ukrašavanje strana albuma više priliči damama, nije tako. Za ulaznice sa važnih utakmica, koncerata, predstava… treba pronaći mesto. Kratak opis toka meča i lični doživljaj ćete sa zadovoljstvom ponovo pročitati posle nekog vremena. Nacrtajte sami duhovito okruženje za staru fotografiju, sastavite dva nespojiva a važna isečka iz novina, zabeležite, uz primeren „skrap“, bitan događaj kao što je kupovina automobila, prvi radni dan na novom poslu, mesto na kojem ste upoznali nekog veoma bitnog za vas…

Scrapbooking dodaci

Scrapbook može biti album, kako smo objasnili, ali i kutija – scrapbox. U zemljama u kojama je veliki broj zainteresovanih, razvijeno je čitavo tržište dodataka. Pored ukoričenih blanko „knjiga“, kartica i kutija različitih dimenzija, kupcima su na raspolaganju samolepljivi stikeri, trake, nalepnice, od hartije, gume, tekstila, kartona, plastike… Sve se to može pronaći u bolje snabdevenim knjižarama, ili onlajn, i kod nas. Ukoliko želite da počnete da sređujete svoje uspomene, a niste skloni crtanju, bojenju, seckanju i lepljenju, izaberite gotove dodatke i od njih napravite ličnu kombinaciju. Ili samo „ukradite“ ideje i zatim ih realizujte u svojoj verziji…

Scrapbooks online

Scrapbooking je nastao u Velikoj Britaniji u 19. veku, ali njegovi koreni sežu par stotina godina dalje. Recepti (ne samo oni za pripremanje jela), pisma (ne samo ljubavna), velike misli, koje su i tada imale ulogu da motivišu, pesme, priče, važne sitnice… činili su sadržaj davnih albuma. Bilo je uobičajeno da se prave skrapbukovi sa svakog dužeg putovanja, zajednički albumi grupe prijatelja, bračnog para… a Mark Tven je bio jedan od najpoznatijih skrapbukera svoga vremena.

Danas se albumi uspomena, naravno, mogu praviti i deliti i online. Pored varijante da na kompjuteru napravite strane – podloge za svoje sitnice, a zatim ih odštampate u boji, izvodljivo je i obrnuto. Uspomene se mogu skenirati i/ili fotografisati i postaviti u digitalni album, dostupan isključivo u elektronskoj formi. Iako donekle odstupa od osnovne ideje kolekcije autentičnih uspomena, digitalni (i online) scrapbook je moguć.

***

I poruka za kraj, od nas…

Za lepše dane u Beogradu, sa skrapbukovima, skrapboksovima, ili bez njih… sakupljajte i pažljivo čuvajte drage uspomene.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.