Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Joga lica – podmlađivanje bez botoksa
Mimika, grimase, osmesi i ... joga lica
Mimika, grimase, osmesi i ... joga lica

Joga lica – podmlađivanje bez botoksa

U nizu tehnika za podmlađivanje i očuvanje zdravlja, od kojih neke potiču iz davnih vekova i sa dalekih prostora, joga zauzima „počasno“ mesto.

Joga je priznata u zvaničnoj medicini mnogih zemalja kao pomoćno lekovito sredstvo. Disciplina i filozofija života koja joj je u osnovi imaju brojne varijante, manje ili više primenljive u zapadnoj civilizaciji, pa se na svim meridijanima pristalice trude da pronađu sistem praktikovanja najprimereniji lokalnim uslovima. Na takvim osnovama, ali i na činjenici da se joga u zemljama porekla i dalje razvija i prilagođava savremenom čoveku, nastala je – joga lica.

Joga lica je veoma jednostavna i, kako tvrde promoteri, može u potpunosti da zameni botoks, kreme „sa filerima“ i druga kozmetička sredstva namenjena „peglanju“ bora. Upražnjava se besplatno, na svakom mestu i u svim uzrastima, tako da je popularnost od početka bila zagarantovana. Jogu lica je najbolje raditi zajedno sa drugim joga vežbama, naravno, ali ako ste radoznali i želite da saznate više baš o ovoj tehnici, potražite samo nju, za početak na internetu.

Evo nekoliko uvodnih informacija.

Joga lica potiče iz Japana i podrazumeva izvođenje serija facijalnih pokreta. Svrha vežbi je opuštanje i zatezanje mišića lica, što potkožno tkivo čini tanjim, a kožu mlađom. Koko Hajaši, vlasnica veoma praćenog YouTube kanala i osnivač studija „Face Yoga with Koko“ kaže da jogu lica čine dve vrste vežbi – vežbe za budđenje uspavanih mišića, koji treba da „podignu“ i zategnu lice, i druge, za opuštanje preterano zgrčenih mišića. Mišići prve grupe su smešteni obično u zoni oko donjih kapaka i obraza, a druge između obrva i oko usta.

Joga lica ima u osnovi logično objašnjenje. Nasleđe čovečanstva, odnosno urođeni faktori, odgovorni su što facijalnom ekspresijom pratimo emocije, ali smo i sami krivi. Ukoliko iste obrasce mrštenja, žmirkanja i osmehivanja ponavljamo godinama pojaviće se neželjene bore. Vežbanjem da navike promenimo i, bar, ravnomerno opteretimo pojedine grupe mišića, trebalo bi da imaju efekta.

Joga lica, i to je važno napomenuti, nije isto što i facijalna masaža, bilo koje vrste. Osim u izuzetno retkim slučajevima, druga osoba ne dodiruje lice osobe koja vežba. Rezultati se ne postižu brzo, ali treba imati u vidu da svi pozitivni efekti nastaju bez agresivnih srestava i hemijskih supstanci, na koje lice može da reaguje pozitivno, ali i negativno.

***

I tako… kažu da je tri minuta vežbi, nekoliko puta na dan, dovoljno za podmlađivanje mišića i kože lica. Ostaje nam da proverimo. Ako vas je joga lica zainteresovala, potražite je…

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković