Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Upoznajte lek koji pijete
Lek ponekad nije samo lek
Lek ponekad nije samo lek

Upoznajte lek koji pijete

Pridružujemo se apelima za povećanu pažnju u saobraćaju i pitamo vas – da li znate da lek koji ste uzeli za alergiju, na primer, može ozbiljno da utiče na vaše sposobnosti i pažnju?

Leto je doba najveće mobilnosti i aktivnosti dece i odraslih. Iako se upozorenja vezana za rizike u oblasti lične i bezbednosti drugih odnose uglavnom na vozače i ponašanje u saobraćaju, možete napraviti problem i kao pešak, biciklista, motociklista, čak i kao učesnik u uobičajenoj zabavi i svakodnevnim aktivnostima u Beogradu, na moru, na planini…

Savet koji veoma često ne poštujemo je da lek ne treba uzimati „na svoju ruku“, bez konsultacija sa lekarom, ili bar farmaceutom. Pored ekstremnih slučajeva, u kojima lekovi mogu ozbiljno da naškode zdravlju, u određenim okolnostima čak i oni koje godinam uzimate imaju prateće efekte.

Navodimo samo neke.

Pospanost, zamagljen vid, vrtoglavica, nesvestica, usporeni pokreti i reakcije, nemogućnost fokusiranja pažnje, mučnina, razdražljivost… sigurno mogu ozbiljno da ugroze bezbednost, posebno u situacijama kad im se pridružuju visoke temperature, nekvalitetan san, neredovni obroci, fizički napor…    

Najviše opreza podrazumeva se kod antidepresiva, antiepileptika, lekova za smirenje, spavanje, lekova protiv bolova na bazi opioida. Ovde, za laike pomalo neočekivano, treba uključiti i izvesne lekove protiv alegije, prehlade, dijareje, mučnine na putovanju, neke lekove za opuštenje mišića, mršavljenje, za održanje budnosti sa visokim sadržajem kofeina, efedrina i drugih stimulansa. Proizvodi koji sadrže kodein (Kafetin, na primer, o čemu se intenzivno pisalo pre par godina zbog preporuka Evropske agencije za lekove da se zabrani njegovo reklamiranje) takođe mogu da imaju neželjene propratne pojave.

Istovremeno uzimanje više lekova dodatno komplikuje njihovo dejstvo – stupajući u interakciju neki lekovi mogu da smanje ili pojačaju dejstvo drugih, a alkohol i lekovi, poznato je, predstavljaju veoma opasnu kombinaciju.

Na sposobnost opažanja, koncentracije, na brzinu reakcije… mogu da utiču i lekovi koji se izdaju bez recepta, kao i pomoćna sredstva koja kupujemo, za različite namene i bez preporuka stručnih lica, u apotekama.          

Posebno treba skrenuti pažnju na činjenicu da se nepovoljna dejstva mogu javiti desetak minuta nakon uzimanja leka, ali i par sati kasnije, a neka od njih mogu trajati i sutradan.

***

Nekoliko saaveta za srećan i bezbedan dan u Beogradu, kada su lekovi u pitanju, glase:

Pročitajte pažljivo uputstvo za lekove koji nameravate da popijete. Konsultujte se sa lekarom i farmaceutom oko eventualnog prilagođavanja doza, vremena i redosleda uzimanja.

Ne kombinujte lekove i alkohol.

Ne prekidajte, naravno, terapiju koju vam je lekar prepisao. Ako neki lek morate da uzmete, a imate iskustvo ili informaciju da može da utiče na vaše psihofizičke sposobnosti, uzdržite se od aktivnosti u kojima možete da ugrozite sebe i druge.

(danubeogradu.rs)