Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ako vam je teško da prihvatite savet
Dajemo vam savet - kako da prihvatite savet
Dajemo vam savet - kako da prihvatite savet

Ako vam je teško da prihvatite savet

Savet je mnogo lakše dati nego prihvatiti. Događa se, čak, da budemo uvređeni ako nam neko, sasvim dobronamerno, da savet.

Šta onda činiti sa ovim, tako poznatim, „stanjem stvari“?

Tražite li savet, ili već sve znate

Objašnjenje psihologa je da postoje dve bazične situacije u kojima se saveti daju i primaju. Prva je kad osoba, otvoreno ili ne, traži savet, iskreno uverena da joj je mišljenje drugog potrebno. A druga – kad neko već ima svoj čvrst stav o određenom pitanju. Tada savet koji stavu protivreči nailazi na zid odbijanja u gotovo svim situacijama, čak i onim gde je očigledno da bi mogao da koristi.

Ako ste među onima koji tvrdoglavo zastupaju svoje mišljenje i pozicije, bez obzira na posledice, razmislite – možda je vreme da to pokušate da promenite, i uzmete u razmatranje činjenice koje će vam, na primer, dan u Beogradu učiniti lepšim…

Kako prihvatiti savet

Najbolji način da „izađete iz bunkera“ i analizirate argumente (dobronamernih) drugih je da se postavite na njihovo mesto. Pokušajte da situaciju, i sebe, posmatrate iz njihove perspektive. Uvereni ste da biste drugom mogli da date vredan savet? Pokušajte da to učinite u promeni uloga, kad ste taj drugi, zapravo, vi sami.

Jedan od razloga za odbijanje saveta je precenjivanje sopstvenog znanja, informacija koje posedujemo, procesa mišljenja… Pošto druge manje poznajemo nego sebe, skloni smo da njihovu kompetentnost umanjimo. Potrudite se da razmišljate objektivno o osobi koja vam daje savet. Ako je ona zaista ekspert u toj oblasti, ili ima značajno više iskustva od vas, prihvatite njen savet kao besplatan prenos  znanja koji vam se nudi. Kad se sa interesovanjem udubite u argumente i činjenice koje vam možda mogu pomoći, bićete spremni da prihvatite tu „gratis uslugu“ i pretvorite je u svoju prednost.

Ukoliko vam je teško da prihvatite da ste u svom opažanju i mišljenju imali propuste, odnosno da drugi vide ono što vi ne vidite, vežbajte stav da niko nije savršen. Vratite se u sećanju na što više svojih grešaka i grešaka drugih ljudi, grešaka osoba kojima se divite, koje cenite, volite… Tako će vam biti lakše da priznate sebi da je u slučaju saveta koji dobijate – ipak onaj koji vam ga daje u pravu.

Nemojte savet doživljavati kao kritiku koja utiče na čitav vaš integritet. Vi ste ono što jeste, sa svim svojim složenim stavovima, mišljenjima, verovanjima, obrascima ponašanja… u brojnim oblastima. Taj jedan savet ne ugrožava vas ni malo.

Na kraju, imajte u vidu još nešto – osobe koje su spremne da čuju savet ocenjuju se kao poželjne, prijatne, fleksibilne, otvorene, pozitivne… A one druge… Šta vi mislite o njima?

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković