Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Koristite sva svoja čula, i šesto…
Vežbajte čula, za lepši dan...
Vežbajte čula, za lepši dan...

Koristite sva svoja čula, i šesto…

Koliko smo svesni uloge koju, u svakom trenutku, imaju naša čula?

Za lepše dane u Beogradu bilo bi dobro da s vremena na vreme usmerimo pažnju na osećaje i fine informacije koje nam stižu iz (zvanično) pet čula, uz čiju pomoć grad ima sasvim posebne mirise, ukuse, zvukove, boje…

Ono što obično zanemarujemo i, nekako, podrazumevamo, moglo bi da postane izvor novih utisaka, doživljaja i uživanja.

Značaj koji u našem životu imaju čula skloni smo da priznamo tek kad neko od njih počne da otkazuje. Prolaskom godina, obično su potrebni svojevrsni pojačivači stimulusa, ili samih čula. Sa ovim neophodnim dodacima, ili bez njih, međutim, vežbom stičemo naviku da čula održavamo u boljem funkcionalnom stanju, i uživamo u njima.

Probajte,  zato, najpre, čulo dodira. Osetite temperaturu i strukturu površine koju dodirujete, testirajte blag dodir i postepeno povećavanje pritiska, vibracije, granicu bola… Dodirujte prirodu, predmete, drage ljude, sebe…

Gledajte pažljivo. Koristite vid da zapazite detalje, razlike između nijansi boja, senke, intenzivno osvetljene predmete, obrise u tami. Posmetrajte pokrete – od diskretnih i jedva primetnih, do brzih.

Slušajte buku grada, udaljeni huk saobraćaja, talase Dunava, ptice…

Uobičajeni bogati jesenji mirisi Beograda svakako bude brojna sećanja, ali tu su uvek i neki novi. Pokušajte da ih otkrijete. Da li znate da vaše čulo, sa oko 400 receptora smeštenih u nosu, može da razlikuje bilion (milion miliona) različitih mirisa.

A šta tek reći za ukuse… Preferirate li slano, slatko, kiselo ili gorko? Probajte najrazličitije kombinacije, ili čist, jednostavan ukus za koji vam se čini da ga ne volite. Da li ste čuli za umami – peti osnovni ukus, otkriven u Japanu 1908. godine, a zvanično potvrđen u „zapadnoj“ nauci tek 2000. godine? Bez ulaženja u detalje, njegov najjednostavniji opis na srpskom jeziku bio bi – pikantnost.

Postoji li još čula? Šesto, sedmo…

Pojam „šesto čulo“ nalazi se na granici mašte, izazova, straha… Obično ga povezujemo sa „vančulnom percepcijom“, komunikacijom sa „onostranim“, sposobnošću predskazanja… Eksploatisano u filmovima, literaturi, pop-kulturi, „šesto čulo“ je postalo široko prisutna tema, pa se postavlja pitanje da li ga imamo.

Naučnici kažu da pojava postoji i ne treba je se plašiti. Svi neobični osećaji da ste opazili ili čuli nešto što drugi nisu, i što „ne postoji“, ili vam se čini da se nešto promenilo a ne znate šta… zapravo su veoma kratkotrajni ili kontradiktorni utisci, sećanja, reakcije na stimuluse, na granici svesnog. Posebno su prisutni prilikom variranja spoljašnjih uslova, osvetljenja, na primer.

S vremena na vreme, pojave se iz stručne javnosti zahtevi da se u „velikih pet“ uključi još neko čulo, izabrano između ostalih senzornih sistema koje posedujemo. Na primer propriocepcija, koja nam daje informacije o položaju našeg tela u prostoru.

***

Beskrajan broj kombinacija čulnih doživljaja u svakoj situaciji u Beogradu može, sasvim sigurno, učiniti da se opustite, zaboravite na brige, odlutate iz sveta koji vas okružuje a, zapravo, budete najintenzivnije povezani sa njim.

Pokušajte…

(danubeogradu.rs)