Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ponašati se civilizovano i uživati u tome
Lični motivi za civilizovano ponašanje
Lični motivi za civilizovano ponašanje

Ponašati se civilizovano i uživati u tome

Svi znamo šta znači ponašati se civilizovano, ali smo, pritisnuti brigama i pod intenzivnim stresom, spremni da sebi „damo oduška“, tako što ćemo prekršiti pravila.

I pravila znamo – zajednički život podrazumeva ljubaznost, odmerenost, strpljenje, razumevanje potreba drugih… Na poslu, na ulici, u saobraćaju, u školi, u prirodi… Civilizovano ponašanje donosi korist zajednici i okruženju, ali i nama samima.

„On je pravi gospodin…“, „Ona je prava dama…“ Koliko puta ste za neku osobu pomislili, uz opravdano divljenje, da baš takav treba da bude građanin, Beograđanin?

Lepo ponašanje se uči. Potrebno je da se, samo malo, svako od nas potrudi, i eto željenog pozitivnog imidža. Ako se tome doda doslednost i istrajnost u negovanju ličnog stila, imaćete i zadovoljstvo sobom.

Meka moć i civilizovano ponašanje

Veoma blizak pojmu civilizovanog ponašanja je pojam meke moći. Upravo takav je prevod termina „soft power“, koji pomalo neobično zvuči na srpskom jeziku. Pojam „meka moć“ dolazi nam iz međunarodne politike i znači da se ciljevi ne moraju postići isključivo vojnom i ekonomskom snagom, pretnjama i nagradama. Kultura, ideje, vrednosti, kredibilitet… izvor su podjednako značajne (meke ili indirektne) moći, koja je izuzetna ako se uspostavi i znalački koristi.

Sa ljudima je slično. Pristojnost, ljubaznost u komunikaciji, saradnja, poštovanje drugih, lični integritet, nezavisnost i dostojanstvo, moral… na duži rok imaće pozitivne efekte u svim društvenim situacijama, posebno na radnom mestu.

Ne zaboravimo ni porodicu. Ne bi trebalo da porodica postane zona u kojoj ćete se ponašati različito. Posebno je štetno ako osetite da nagomilana napetost, nastala ciljanom ljubaznošću „napolju“, u „domaćoj atmosferi“ može da se oslobodi.

Neophodno je da cvilizovano ponašanje bude iskreno, za sve situacije, i na svakom mestu.

Civilizovanost znači poštovati različitost i mišljenje drugog, posebno u konfliktnim sitaucijama.

Civilizovanost podrazumeva i hrabrost da se, snagom argumenata, osudi necivilizovano ponašanje.

„Ponašaj se prema drugom onako kako bi želeo da se on ponaša prema tebi“. Sva društva imaju manje-više slične izreke, koje preporučuju odnose neophodne za opstnak zajednice. Civilizovano ponašanje koristi i svakom pojedincu ponaosob. Pomoći će vam i dobijete željene informacije, drugi će biti spremniji da vam pomognu u situacijama koje su za vas značajne, zaslužićete poštovanje osoba iz okruženja na veoma jednostavan način… a sve to će vas osloboditi od stresa i dane u Beogradu učiniti lepšim.

Razmislite o ovoj temi…

(danubeogradu.rs)