Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Slomljeno srce je ozbiljan problem
Da li vaše srce mora da bude tako slomljeno?
Da li vaše srce mora da bude tako slomljeno?

Slomljeno srce je ozbiljan problem

Kraj je sveta, vaše srce je slomljeno… Napustila vas je draga osoba, izdao prijatelj, razočarao član porodice, doživeli ste smrt nekoga vama veoma bliskog…

Potrudite se, koliko god možete, da teško stanje traje što kraće, da bude što manje intenzivno. Uključite razum, poverite se drugima, potražite pomoć. Ako je situacija dramatična, tragična ili veoma tužna obratite se lekaru, psihologu… Iako se izraz koristi u prenosnom značenju, slomljeno srce stvarno boli i izaziva niz negativnih posledica po zdravlje, od kojih su neke veoma opasne.

Evo samo nekoliko činjenica, naučno dokazanih.

Mozak se, za sve vreme intenzivnog osećanja nenadoknadivog gubitka, ponaša kao da je bol stvarna, kao da je udarac fizički. Na fiziološkom nivou, identični delovi mozga reaguju kod raskida sa dragom osobom, i kod ozbiljnih povreda, što znači da se aktiviraju isti mehanizmi.

Organizam je preplavljen hormonima stresa, među kojima dominiraju epinefrin i kortizol. Krv odlazi u mišiće koji postaju napeti, a akcije nema. Kao rezultat će se javiti ukočenost vrata, glavobolja, stezanje u grudima.

Verovatnoća da ćete zadržati dotadašnje navike u ishrani veoma je mala. Neke osobe odmah počinju da se teše uz slatkiše i nekontrolisani unos hrane, dok druge u potpunosti gube apetit.

Mentalne bolesti i stanja za koje ste možda imali povećanu predispoziciju iz drugih razloga, izaći će na površinu. I potpuno zdrave osobe mogu da obole od depresije i anksioznosti. Zanimljivo je da se ovo češće dešava u situacijama udaraca na lično samopoštovanje i samopouzdanje (kao što je slučaj kod raskida emotivnih veza) nego kod pojedinačnih teških gubitaka (smrt bliske osobe, na primer).

Apstinencijalna kriza karakteristična za odvikavanje od narkotika prisutna je i kod slomljenog srca. Sve lepe stvari na koje je u prethodnom periodu osoba navikla, a da toga nije bila ni svesna, stvorile su zavisnost. Nagli prestanak dotadašnjeg načina života veoma teško se podnosti.

Kriza identiteta, takođe, može da bude veoma izražena. Nasilno prinuđen na nove okolnosti, čovek može da se pita „ko sam sada ja“, i da na ovo pitanje ne nađe zadovoljavajući odgovor.

Još jedna opasnost nadvija se nad osobu sa slomljenim srcem – mogućnost da se gubitak ponovi, i strah od te situacije.

Slomljeno srce i hitna stanja

Može li se umreti od slomljenog srca? Lekari kažu – da.

Iako se veoma retko dešava, nalet „loših“ hormona može izazvati udar na rad srčanog mišića. Ako stanje duže traje, uticaj na srčani mišić je sve nepovoljniji i srce slabi. „Stresom indukovana kardiomiopatija“, kako se bolest zvanično zove, može da bude fatalna kod osoba koje imaju srčanu manu, nizak pritisak, aritmiju… ali ne samo kod njih. Ukoliko iskusite nakon gubitka simptome slične infarktu, oni su znak za uzbudu. Ne pripisujte ih, jednostavno, stresu, i odmah otiđite na pregled kod kardiologa.

***

I tako… naš savet glasi – ne dozvolite da vam srce bude slomljeno zbog, u suštini, nevažnih razloga. Na velike gubitke je teško uticati, i baš zbog toga, ne preuveličajte one manje – stvari koje se mogu popraviti, okolnosti koje se mogu promeniti…

Iako želite da budete sami, izađite iz kuće, naterajte sebe na društvo. Najbolji način za oporavak je da se bavite stvarima koje volite – za koje znate da će vam doneti radost, i sve one dobre fiziološke procese, neophodne da se ravnoreža postepeno povrati.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.