Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Lepe su, ali ne prečišćavaju vazduh
Potrudite se da obezbedite čist vazduh zimi
Potrudite se da obezbedite čist vazduh zimi

Lepe su, ali ne prečišćavaju vazduh

Ovog novembra, baš kad joj vreme nije, pojavila se vest da sobne biljke – ne prečišćavaju vazduh. Izvesni naučnici potrudili su se da nam dokažu da smo decenijama živeli u zabludi, što su odmah preneli vodeći svetski mediji.

Da li je ovo još samo jedan demanti ishitrenih saveta vezanih za zdravlje, ili će se pojaviti novi nalazi koji ga opovrgavaju, ostaje da se vidi. Za sada, za lepši dan u Beogradu, dozvolimo sebi rezerve. Na primer, kad vam prodavac ponudi biljku koja najefikasnije eliminiše toksine iz vazduha, ostanite uzdržani. Isto učinite i kada na velnes portalima, u blogovima i časopisima, pročitate slično.

Evo šta, ukratko, kažu istraživači.

Biljke prečišćavaju vazduh, tvrde oni, ali tako sporo i u tako malim količinama da bi nam za efekte ove osobine na naše zdravlje bilo potrebno između deset i hiljadu biljaka po svakom kvadratnom metru prostora u stanu. Ispitivano je, u dužem periodu, blizu dve stotine sobnih biljaka i rezultati su veoma slični. Naučnici, čak, pokušavaju da genetski modifikuju biljke koje bi bile efikasnije, ali su rezultati još daleko.

Umesto na vazduh, utiču na raspoloženje

Pozitivni efekti prisustva biljaka u stanu su brojni, pa i ako isključimo prečišćavanje vazduha, ostaje ih sasvim dovoljno za nastavak brige o našim zelenim sustanarima.

Biljke umiruju, utiču na smanjenje stresa i povećanje produktivnosti, briga oko njih opušta… Za navedeno nisu potrebna istraživanja, ni dokazi – svima je iz iskustva poznato koliko nam, i tako mali, kontakt sa prirodom mnogo znači.

Nije za zanemarivanje ni činjenica da su estetska svojstva biljaka specifična, i da baš svaka od njih, ako je negovana, poseduje lepotu i originalnost.

Zašto je cela priča važna?

Ukoliko brinete za kvalitet vazduha u stanu, potrebno je da učinite mnogo više od jednostavnog gajenja biljaka.

– Pratite podatke o zagađenosti vazduha i otvarajte prozore kad je ona najmanja.

– Proverite ventilaciju i ložišta, ako živite u kući.

– Razmislite o investiciji u neki od aparata za prečišćavanje vazduha, posebno ukoliko ne možete da se rešite duvanskog dima.

– Održavajte redovno higijenu prostora ekološki bezbednim sredstvima.

– Oslobodite se suvišnih stvari.

– Potrudite se da zavese, tepisi, nameštaj, mebl štofovi… budu od prirodnih materijala.

– Vodite računa o deci i drugim osetljivim kategorijama i omogućite im što zdraviji vazduh u prostoru koji delite.

– Planirajte izlete izvan gradskih zona, kad god vam vreme dozvoli.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković