Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Novogodišnja trpeza, jela koja donose sreću
Nar, dobrodošao na novogodišnjoj trpezi
Nar, dobrodošao na novogodišnjoj trpezi

Novogodišnja trpeza, jela koja donose sreću

Ulazimo lagano u poslednju polovinu poslednjeg meseca u godini i jedna od tema kojom ćemo se uskoro pozabaviti je, sasvim sigurno – novogodišnja trpeza.

Kako god da planiramo novogodišnju noć, neko od gostiju će doći iste večeri, ili narednih dana, pa je potrebno pripremiti posluženje, sasvim jednostavno ili bogato, slatko ili slano, tradicionalno ili originalno… Svoje favorite sigurno imate, a mi vam predlažemo nešto sasvim novo – uvedite, pored planiranog, neku od namirnica koje, prema predanjima, donose sreću. Uz lepe želje, verujemo da će se svima dopasti novi ukusi i zanimljive informacije koje ih prate.

Evo nekoliko predloga…

Na jugu SAD važi pravilo da za Novu godinu treba jesti grašak sa zelenom salatom i kukuruznim hlebom. Grašak simbolizuje sitan novac, listovi salate papirni novac, a kukuruz zlato, pa bi to značilo da smo učinili prvi korak da sledeća godina bude bogata. Znamo da novogodišnju večeru ne zamišljate ovako, ali ako spremite malu količinu za svakog gosta na tacni od šoljice za kafu, poslaćete dobru poruku dragoj osobi za 2020. godinu.

Dok sat otkucava 12 puta, običaj je da se u Španiji i Meksiku, uz svaki otkucaj, pojede po jedno puce grožđa. Pazite, ovo nije baš jednostavno izvesti, pa se ne pridržavajte bukvalno dinamike, posebno ako su uključena deca. Poslužite gostu koji vas poseti za praznike, na primer, 12 bobica grožđa na tanjiriću, po jedno za sreću u svakom mesecu neredne godine.

Na Filipinima je običaj da se nova godina sačeka sa 12 vrsta voća. Pristalice feng šui filozofije tvrde isto, i poručuju da je najbolje voće okruglog oblika, u nijansama žute i crvene boje. Prethodni predlozi sa tacnom za svakoga i ovde važe, a samo voće će, kao osveženje, sigurno biti odlično prihvaćeno.

Trpeza u Grčkoj, lagana i zdrava za sreću

Nar se u Grčkoj u novogodišnjoj noći razbija o pod. Rasipanje crvenog semena simbolizuje život i obilje. Umesto da ga bacite poslužite ga, specijalno, za sreću u 2020. godini.

U Grčkoj se iste noći pravi vasilopita – okrugli hleb-kolač posvećen Svetom Vasiliju, koji se seče posle ponoći i deli prisutnima. Grci u vasilopitu stavljaju novčić (kao mi u božićnu česnicu) – onaj ko ga pronađe biće posebno srećan u narednoj godini. Tradicija pravljenja okruglog kolača ili kuglofa za novogodišnju trpezu prisutna je širom sveta. Pun krug znači blagostanje i ispunjenost srećom, a kolač je dobro ukrasiti različitim plodovima.

Srećna trpeza, uz prase ili ribu…

Zanimljivo je da neke uobičajene namirnice u pojedinim krajevima sveta imaju u novogodišnjoj noći svoje obavezno mesto. Svinjsko meso, zato što se svinje kreću i riju njuškama unapred, donosi napredak. Pirinač simbolizuje plodnost, dugi špageti dug život, a riba bogatstvo, zbog srebrne kože i masovnog prisustva u morima…

***

Razmislite o jelima koja „donose sreću“ dok, koristeći popularne popuste, punite korpe i kolica u supermarketima. Izaberite ono u skladu sa preferencijama vaših ukućana ili, možda, baš neko novo, neuobičajeno. Specijalan način i vreme serviranja „srećnog jela“ može najobičniju šniclu ili nar da pretvori u „zvezdu večeri“ i novogodišnju trpezu učini jedinstvenom.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković