Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Novi velnes hit – zrnca na ušnoj školjci
Ear seeds zrnca, u lux varijanti
Ear seeds zrnca, u lux varijanti

Novi velnes hit – zrnca na ušnoj školjci

Zrnca, zvezdice, tačkice, semenke (na engleskom seeds) na ušnoj školjci na fotografijama poznatih ličnosti, ali i brojnih anonimnih osoba, privlače sve veću pažnju javnosti.

Čini se da ni čuveni Novak Đoković nije odoleo, pa je na teniskom turniru u Australiji na njegovom uhu snimljen minijaturni flaster koji, izgleda tako, ispod sebe ima upravo semenku.

Pitanje koje ovde obično postavljamo je – čemu služi nova praksa, i treba li je testirati, za lepši dan u Beogradu.

Kratko objašnjenje sledi.

Prave semenke ili zrnca od zlata i kristala

Velnes hit, o kojem u poslednje veme pišu i ugledni svetski mediji, jedan je od onih koji nisu baš tako novi. Nekoliko godina pre nego što će doživeti ekspanziju, pojavio se u modernoj varijanti drevne kineske metode akupunkture.

Jedna od grana akupunkture, koja nas ovde interesuje, je aurikuloterapija. Aurikuloterapija počiva na pretpostavci da je ušna školjka specifičan organ – mikrosistem, na kojem su pojedinim zonama i tačkama predstavljeni organi organizma. Stimulacijom precizno lociranih tačaka, trvrde lekari tradicionalne medicine, postižu se pozitivni efekti na fizičko, mentalno zdravlje, i emotivnu stabilnost.

Umesto tretiranja akupunkturnim iglama, u jednoj od verzija aurikuloterapije na tačku na uhu fiksira se semenka biljke vakarija i tu ostaje pet dana. Pritiskom na semenku osoba sama vrši masiranje tačke (akupresura) smanjujući tako, kako se veruje, strah, anksioznost, bol, preteranu želju za hranom…

Semenke vakarije se u prodaji mogu nabaviti širom sveta, onlajn, po veoma pristupačnim cenama od samo nekoliko dolara za komplet od sto semenki, na medicinskim flasterima. Uputstvo za postavljanje pomaže kupcima da „precizno“ lociraju tačke na koje treba zalepiti minijaturne semenke. Prečnik semenke je samo dva milimetra, a tačaka na ušnoj školjci prema učenju kineske medicine ima dve  stotine, pa procenite sami…

Sve u svemu, ne bi bilo loše ako živite u gradu u kojem postoji stručnjak za aurikuloterapiju, da ga zamolite da vam semenku postavi.

Pored semenki, pojavile su se i druge varijante. Zrnca od čelika, sa ili bez magneta, zrnca prekrivena zlatom, različitih oblika, sa Svarovski kristalima u bojama po želji… Ona su, pored velnes potrebe, postala i modni hit. S obzirom na veličinu, ni „lux“ zrnca nisu skupa – za manje od 50 dolara može se kupiti pakovanje od 40 komada, a protivnici dobijaju odgovor da i zlato u tradicionalnom kineskoj medicini ima lekovita svojstva.

Pristalice metode tvrde da zrnca ili semenke otklanjaju bol u kičmi i vratu, regulišu varenje i san, smanjuju apetit, oslobađaju od stresa i depresivnih stanja, jačaju imunitet…

A šta kažu lekari

Efekti aurikuloterapije izvedene fiksiranjem semenki, ili drugih zrnaca pričvršćenih na kožu, nisu naučno dokazani. Izvesni eksperimenti pokazali su da očekivana poboljšanja zdravlja postoje, ali istraživanja nisu rađena dovoljno dugo i na velikim uzorcima da bi mogla biti naučno vredna. Pošto je interesovanje za ovu jednostavnu, jeftinu i bezopasnu metodu veliko, dalja ispitivanja su u toku.

A dok čekamo njihove rezultate, nije loše znati šta su ear seeds, odnosno „semenke za uši“.

Kao i u drugim sličnim tekstovima u kojima govorimo o zdravlju, mi ih ne preporučujemo. Želimo samo da budete – informisani.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.