Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kućni ljubimci i korona virus, preporuke
Kućni ljubimci, za sada bez ozbiljnog rizika (foto: joy617/Pixabay)
Kućni ljubimci, za sada bez ozbiljnog rizika (foto: joy617/Pixabay)

Kućni ljubimci i korona virus, preporuke

Kućni ljubimci, za sada, ne obolevaju od bolesti COVID-19, izazvane novim virusom iz familije korona. Oni, međutim, treba da budu uključeni kao ravnopravni članovi porodice u planove u vanrednim situacijama.

Evo šta se do sada zna i šta savetuju stručnjaci.

Psi i mačke bezbedni

Negde na kraju svakog saopštenja nadležnih, u kojem se daju instrukcije za ponašanje u okolnostima povećanog rizika od korona virusa, stoji da treba „izbegavati  kontakte sa živim i mrtvim, domaćim i divljim životinjama“. Bez objašnjenja na šta se tačno misli, preporuka deluje nedorečeno i pomalo zastrašujuće.

O novom korona virusu kod ljudi veoma malo se zna. Tek četiri meseca naučnici se bave njime, uz pretpostavku da je na prvozaražene građane Kine, na neki način, prenet sa divljih životinja. Dok se ne budu imali validni i potvrđeni podaci, veliki oprez je neophodan kad su divlje životinje u pitanju, što za malobrojne koji su sa njima u kontaktu nije novost, naprotiv.

Domaće životinje, kao i psi i mačke – najčešći kućni ljubimci, za sada su bezbedni. Ne postoje podaci da ima obolelih, niti pozitivnih na novi korona virus, a pošto informacije stižu iz svih krajeva sveta, može im se verovati.

Pojačana higijena neophodna

Iako nismo očekivali da ćemo u 21. veku govoriti o vodi i sapunu kao zanemarenom sredstvu za održavanje higijene, dogodilo se. Izgleda da smo se, okruženi, uglavnom, izlečivim bolestima i lekovima, toliko „opustili“ da „lekcije“ treba naučiti ponovo.

Perite, dakle, dobro ruke pre i posle dodirivanja kućnih ljubimaca, njihove hrane, igračaka, stvari koje su sa njima u kontaktu.

Ne zaboravite da kućni ljubimci mogu sa ulice da donesu sve ono što možete i vi na svojim rukama i cipelama. Izbegavajte da vas ljubimci njuše, ližu, sede u vašem krilu ili leže u krevetu.

Kućna izolacija i kućni ljubimci

Šta se događa kad je jedan član domaćinstva u režimu kućne izolacije kao bolestan, uz sumnju na virus, ili pozitivan? Savet je da on ne kontaktira sa ljubimcem, posebno ako je kućni ljubimac u kontaktu sa zdravim članovima porodice.

Ukoliko ste u izolaciji sami sa psom ili mačkom, trebalo bi da ljubimca što više izolujete od vas. U slučaju da ste pozitivni na korona virus, preporučuje se nošenje maske u kontaktu sa psom, na primer, pošto je ovo virus o kojem se malo zna. Za razliku od Svetske zdravstvene organizacije, čiji eksperti tvrde da se pas ne može zaraziti, stručnjaci iz Kine smatraju da ne treba donositi preuranjene zaključke.

Morate biti spremni, čak i ako ne živite sami sa kućnim ljubimcem, da za njega obezbedite izvesne zalihe hrane, ili lekova u skladu sa savetima veterinara. Razmislite unapred o osobi koja bi mogla da preuzme brigu o vašem psu ako se situacija iskomplikuje. Prethodno navedene zalihe su upravo za taj slučaj – ne treba opterećivati dodatno nekoga ko bi brinuo o vama i vašem ljubimcu u slučaju veće epidemije.

Ako ste na neko vreme izolovani a niste bolesni, pas može da postane nervozan ukoliko mu nije obezbeđen uobičajen nivo aktivnosti.  Veterinari predlažu mentalnu stimulaciju. Zabavite psa tako što ćete mu davati zadatke u ograničenom prostoru, učiti ga nove komande, sakrivati predmete. Mačke obično neće menjati svoje navike. Potražite na internetu muziku koja prija životinjama i pokušaje da je puštate.

Procenite sami u skladu sa okolnostima. Ponekad je bolje da i pas bude u izolaciji, nego da, van vaše kontrole, ima kontakte sa drugim ljudima i životinjama, što se može dogoditi ako ga poverite nekome ne čuvanje.

Ukoliko pas pokazuje neuobičajeno ponašanje, obavezno pozovite veterinara telefonom i tražite savet.

***

Tretirajte kućnog ljubimca kao člana porodice u svim situacijama, a posebno kriznim, kao što je ova sa kojom se suočavamo. Mislite na obostranu bezbednost, za sve zajedničke buduće lepe dane u Beogradu.

(danubeogradu.rs)