Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vanredno stanje u Srbiji
Vanredno stanje u Srbiji
Vanredno stanje u Srbiji

Vanredno stanje u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije, a odluka je stupila na snagu odmah!

Odmah po ovoj objavi biće sazvana sednica na kojoj će biti precizirane mere koje će se primenjivati za vreme vanrednog stanja koje je uvedeno zbog svetske pandemije novog korona virusa COVID-19. „Zatvara se život, da bi se sačuvao život“, rekao je Vučić.

Dodatak – 17. mart 2020: Pooštrene mere Vlade Srbije – kliknite OVDE.

» Vojska Srbije će čuvati bolnice u kojima se leče oboleli od COVID-19. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izolacijom.

» Zabranjena su javna okupljanja u zatvorenim prostorijama za skupove na kojima je više od 50 ljudi.

» Školski program će se emitovati preko TV kanala – RTS 3 i RTS Planeta.

» Ukoliko bude potrebe, mere će biti korigovane iz dana u dan.

» Vučić je najavio da će uskoro u Srbiju stići pet miliona maski iz Kine a da je postupak nabavke novih respiratora u toku.

Od ponedeljka, 16. marta, u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji.

» Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave:

  1. eVrtić dostupan za celu Srbiju;
  2. eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila;
  3. Probni test za malu maturu će biti urađen putem nove tehnologije;
  4. Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

» Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom.

» Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano.

» Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

» Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

» Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl).

» Vlada poziva sve poslodavce u Srbije da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće. Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost i zbog toga apelujemo na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole. Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

» Građani: samoizolacija – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Izuzeci: kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Preporuka za lica starija od 65 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

» Javni saobraćaj: ukida se noćni i redukuje dnevni javni prevoz.

» Inspekcije: ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

» Još jednom apeluje se na najstarije sugrađane da strogo vode računa i ne izlaze iz kuće i pridržavaju se svih uputstava zarad očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih.

» Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19 , iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu i doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.

loading...

Jedan komentar

  1. A sve ovo se ne bi dešavalo da smo samo kontrolisali ljude koji ulaze u zemlju.. i sada ćemo da se mlatimo ovim glupostima. Napravili su famu oko virusa kao da je nuklearni rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.