Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Slatka tradicija: da li je poznatiji hotel ili desert u Beču
Slatka tradicija u Beču (foto: Zaher torta © Hotel Sacher)
Slatka tradicija u Beču (foto: Zaher torta © Hotel Sacher)

Slatka tradicija: da li je poznatiji hotel ili desert u Beču

Tradicija kafeterija nerazdvojiva je od bečkih hotela. Legendarni hoteli u Beču imali su i imaju svoje kafeterije – i sad za njih zna ceo svet!

A ono što ne sme da fali u prestonici Austrije je poslastica iz „kućne radinosti“.

Najpoznatije bečke kafeterije stekle su ugled ne samo zbog jedinstvenog ambijenta već i zbog njihovih istoimenih torti i poslastica. I hotelske torte u Beču imaju dugu istoriju. Mnogi luksuzni hoteli serviraju sopstvene kreacije a recepti su strogo čuvana tajna.

Najpoznatija torta na svetu

Slatka tradicija u Beču (foto: Zaher torta © Hotel Sacher)
Foto: © Hotel Sacher

Što se tiče popularnosti Zaher-torta je nesporno broj jedan! Najpoznatija torta na svetu je najboljeg ukusa upravo tamo gde se služi original, u luksuznom hotelu „Zaher“ u Beču. Godišnje se ručno proizvede 360.000 originalnih Zaher-torti. Od toga se jedna trećina potroši u samom hotelu i kafeteriji.

Inače, torta se izvozi u sve zemlje sveta. Tortu je 1832. godine kreirao tada 16-ogodišnji pomoćni kuvar Franc Zaher. On je zamenio šefa kuhinje koji se iznenada razboleo, a trebalo je za kneza Meterniha da napravi poseban desert.

Torta ili neka druga poslastica

Slatka tradicija u Beču (foto: Imperial torta © Kirchgasser Photography)
Foto: © Kirchgasser Photography

Takođe luksuzan hotel „Imperial“ ima na meniju svoju tortu.

Po legendi, torta je kreirana 1873. godine povodom otvaranja hotela u čast cara Franje Josifa I. Punjena je između listića badema kakao-kremom u slojevima, preko dođe sloj marcipana i na kraju čokoladna glazura. Torta se standardno služi u „Kafeu Imperial“ i postoji sa ukusom crne pomorandže i malina. I ova torta se isporučuje u celom svetu.

Carev omiljeni doručak

Slatka tradicija u Beču (foto: Kuglof © Grand Hotel Wien)
Foto: © Grand Hotel Wien

Grand Hotel Wien“ poznat je po kuglofu. Taj kolač je tipičan komad bečke pekarske tradicije i bio je omiljen caru Franji Josifu, pre svega, za doručak.

U hotelu „Grand“ kuglof se sprema po starom originalnom receptu upotpunjen sa cimetom, kao i mramorni kuglof sa listićima badema. Ovu poslasticu gosti rado kupuju za poneti a izvozi se takođe u sve zemlje sveta.

Najnovije hotelske kreacije

Slatka tradicija u Beču (foto: Otova torta © Hotel Altstadt Vienna)
Foto: © Hotel Altstadt Vienna

Ne tako dugu tradiciju ima „Otova torta“ hotela „Altštat„. Torta je nazvana po osnivaču hotela Otu E. Vizentalu a kreirala je poznata kuvarica Zara Viner. Kandirana višnja kao dekoracija „Otove torte“ može se naći u jednoj hotelskoj sobi – pitajte za sobu 37!

Slatka tradicija u Beču (foto: Vrh katedrale Sv. Stefana © Do & Co Hotel Vienna)
Foto: © Do & Co Hotel Vienna

Novo otkriće je dezert hotela „Do & Co Hotel Vienna“ napravljen u obliku vrha čuvene bečke katedrale Sv. Stefana koja se nalazi odmah preko puta hotela. „Tajni“ sastojci su mak, džem od šljiva, lešnici, malo ruma i fina čokoladna glazura. Ovaj oblik je osmišljen povodom otvaranja hotela 1990. godine u staklenoj zgradi na kojoj se ogleda čuvena bečka katedrala. (EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.