Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Saveti za negu kože u Beogradu
Saveti za negu kože u Beogradu
Saveti za negu kože u Beogradu

Saveti za negu kože u Beogradu

Život u velikim gradovima, pa i u Beogradu, podrazumeva određene specifičnosti, a uticaj sredine, klime i sunca može biti značajan za zdravlje ljudi, pa samim tim i kožu, kao naš najveći organ.

Zagađenje, godišnja doba. odnosno vremenske prilike, i trenutna epidemiološka situacija imaju veliki uticaj na kožu pa bi tome trebalo i prilagoditi negu.

Nega kože i zagađenje vazduha u Beogradu

Zagađenje vazduha je problem sa kojim se ljudi u Beogradu suočavaju. Ono ostavlja posledice i na zdravlje kože. Uticaj je direktan preko površine kože i indirektan resorpcijom kroz pluća odnosno krvotok. Zagađenje ubrzava proces starenja kože, koja postaje podložnija alergijskim i upalnim reakcijama, a mogućnost formiranja karcinoma kože se dramatično povećava.

Prevencija uticaja negativnih fizičkih i hemijskih faktora spoljne sredine može značajno da smanji mogućnost razvoj prevremenog starenja kože, ekcema, psorijaze, akni, hiperpigmentacije i karcinoma kože.

Zato je važno svakodnevno čišćenje kože, čime se smanjuje negativan uticaj zagađenja na kožu, kao i količina vezanih zagađivača sa površine kože. Micelarne vode su dobre za čišćenje kože, pošto ne isušuju kožu i ne menjaju joj ph.

Svakodnevni unos dovoljne količine vode razrediće toksične materije, čime se smanjuje njihovo vezivanje za kožu.

Nakon čišćenja neophodna je nega koja sadrži antioksidante a posebno vitamin C, vitamin E, vitamin B3 (niacin amid), koenzim Q10, resveratrol.

Nega kože leti i zimi

Tokom hladnog, vetrovitog vremena potrebno je dodatno zaštititi kožu. Pre svega mehaničkom zaštitom – šalom, kapom i rukavicama. Kožu koju ne možete da zaštitite namažite kremama koje obnavljaju barijeru kože. Ukoliko se desi da vam koža ispuca, ne koristite kreme koje imaju puno hemikalija, već one koje obnavljaju barijeru oštećene kože.

Preko leta, najvažnije je sačuvati kožu od štetnog UV zračenja, koje je najznačajniji faktor ubrzanog starenja kože ili javljanja karcinoma.

Trebalo bi da znate kako je sunce najjače u junu, odnosno, tada će najveći negativan uticaj UV zračenja na našu kožu, a početkom maja sunce je podjednako „jako“ kao i krajem avgusta.

Zato je veoma važno tokom letnjih meseci redovno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom čime se direktno smanuje rizik od melanoma, bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kože.

Ishrana i nega kože

Uravnotežena ishrana je veoma značajna za zdravlje kože. Izbegavajte šećere i prerađenu hranu kada god je moguće i fokusirajte se na neprerađene namirnice, pre svega sveže, sezonsko i lokalno voće i povrće, čega uvek ima na beogradskim pijacama.

Antioksidanti u ishrani pomažu obnavljanje kože neutrališući dejstvo toksina kroz eliminaciju slobodnih radikala. Ishrana bogata omega 3 kiselinama, betakarotenom, vitaminom E i C, slenom obnavlja unutrašnje organe i kožu.

Dezinfekcija ruku, nošenje maske i koža

Zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom naše navike su se promenile, pa često peremo i dezinfikujemo ruke i nosimo maske. Takva praksa jeste važna kao preventiva ali može negativno da utiče na kožu.

Što se tiče maski, važno je obratiti pažnju kako se čuvaju i kako njima rukujemo. Maske za jednokratnu upotrebu neophodno je bacati nakon skidanja sa lica i voditi računa da ne dođu u dodir sa predmetima u spoljnoj sredini. Pamučne maske treba svakodnevno prati i peglati na visokoj temperaturi.

Takođe, izbegavati nanošenje pudera i tonera, jer se zadržavaju na maskama i sakupljaju bakterije (kako iz usta, tako i sa kože). Potrebno je lice svakodnevno čistiti sredstvima za čišćenje lica, micelarnom vodom ili sapunima.

Crvenilo, gruba koža, površne kraste, ragade i mehurovi su simptomi koji se mogu videti kao posledica previše česte dezinfekcije i posledica je kontakta sa vodom i sredstvima za dezinfekciju.

Važno je posle pranja ruku dobro ih osušiti i to ne grubim trljanjem ruku već laganim utapkavanjem i skupljanjem vode sa njih. Obavezno je nanošenje krema nakon svakog pranja ruku. Kreme treba da su masne, a može se koristiti i vazelin koji ne sadrži lanolin i konzervanse, kao i kokosovo, jojobino ulje.

Ukoliko je crvenilo izraženo i bolno važno je obratiti se dermatologu kako biste izbegli komplikacije.

Za više informacija o negovanju kože posetite: Dermatolog u Beogradu – Dermatološka ordinacija Dermatim.