Naslovna » BG svaštara » Medicina » Šta su hijaluronski fileri i zašto su važni za mladalački izgled
Šta su hijaluronski fileri i zašto su važni za mladalački izgled (foto: Jake Nackos / Unsplash)
Šta su hijaluronski fileri i zašto su važni za mladalački izgled (foto: Jake Nackos / Unsplash)

Šta su hijaluronski fileri i zašto su važni za mladalački izgled

Šta su hijaluronski fileri i zašto su važni za mladalački izgled? Hijaluronski fileri su gelaste strukture koje omogućavaju popunjavanje bora, podizanje lica, duboku hidrataciju kože.

Osnovni sastojak filera jeste hijaluron, šećer koji se nalazi u većini tkiva našeg tela, zglobovima, vezivnom tkivu, koži. Hijaluron je međućelijska tečnost koja ima sposobnost vezivanja vode i do 1000 puta u odnosu na svoju zapreminu.

Naše telo je koristi za hidrataciju tkiva, kao lubrikant, za pojačanje imunološkog odgovora tkiva i za reparaciju. Sve ove osobine iskorišćene su kada su pravljeni hijaluronski fileri, kako bismo dobili sredstvo kojim možemo bezbedno i efikasno da obnavljamo kožu, potkožno tkivo, zglobove, mokraćnu bešiku i još mnoge druge strukture u telu.

U estetskoj medicini razvijeni su različiti tipovi hijaluronskih filera, ali je za sve zajedničko da hidriraju kožu čime se ona uspešno podmlađuje.

Svaka od firmi koje učestvuju u proizvodnji ima svoj način na koji vezuje molekule hijalurona, tj. ukršta ih i omogućava da njihova trajnost bude od mesec dana do 18 meseci.

Više o temi hijaluronski fileri pročitajte na strani Ordinacija Dermatim iz Beograda.