Naslovna » BG svaštara » Medicina » Kako ukloniti podočnjake
Kako ukloniti podočnjake (foto: Ehsan Ahmadi / Unsplash)
Kako ukloniti podočnjake (foto: Ehsan Ahmadi / Unsplash)

Kako ukloniti podočnjake

Kako ukloniti podočnjake? Postoji nekoliko tretmana, ali bi prvo trebalo objasniti zašto ponekad sa njima imamo problema i zašto se pojavljuju…

Boju kože oko očiju određuju količina pigmanta te regije, debljina kože, vidljivost krvnih sudova, nakupina tečnosti i zato je teško odrediti jedan faktor koji bi bio krivac za boju podočnjaka.

Genetsko nasleđe je najznačajniji faktor rizika. Odmah posle su godine, a sa starošću ova regija tamni jer se i količina kolagena i elastina u koži podočnjaka smanjuje.

Neispavanost i iscrpljenost svakako doprinose da ova delikatna koža potamni, a daju i sivkast izgled kože celog lica. Nedostatak sna dovodi i do zadržavanja tečnosti u ovog regiji.

Pušenje stvara hipoksiju tkiva i njegovo sušenje.

Dug boravak ispred ekrana, posebno noću napreže oči i čini da krvni sudovi ove regije budu prošireni, a samim tim i više vidljivi.

Dehidratacija čini oči upalim, a okolnu kožu tamnijom.

Ako osoba ima sklonost ekcemima, svako crvenilo oko očiju može nataložiti pigment i napraviti pigmentacije.

Takođe, oboljenja unutrašnjih organa poput hipertireoze ili anemije menja kožu oko očiju.

Tamna boja podočnjaka nastaje sa poremećajem cirkulacije ove regije kao i sa dodatnim gubitkom masnog tkiva. U procedurama je potrebno napraviti podmlađivanje kože oko očiju kao i popuniti nedostatak masnog tkiva.

Kako ukloniti podočnjake?

Frakcioni CO2 laser u samo jednom tretmanu može regenerisati kožu oko očiju. Potrebno je četiri dana za oporavak u kome postoji blagi otok i minimalno perutanje regije. Rezultati su vidljivi odmah, a nakon tri meseca dolazi do dodatne stimulacije kolagena. Koža postaje glatka, sjajna, sa značajno redukovanim borama.

Hijaluronski fileri nadoknađuju masno tkivo. Precizno se postavljaju ispod kože žleba podočnjaka i oku daju svežinu odmah nakon tretmana. Potpun rezultat dobija se dve nedelje do mesec dana nakon aplikacije.

Masno tkivo se može koristiti kao filer ove regije. Zahteva nešto duži oporavak jer se mast aplikuje debljim kanilama i dosta je grublja od hijalurona. Hijaluron u ovoj regiji je dugotrajan, nekada i do dve godine pa je masno tkivo indikovano samo ako postoji veliki defekt.

Hemijski pilinzi mogu pomoći u postizanju adekvatne boje kože podočnjaka, posebno TCA piling.

Q switch laser u kombinaciji sa CO2 laserom je moćno sredstvo za redukciju pigmenta. Zahteva sedam dana oporavka jer koža nekoliko dana dobije tamniju nijansu. Nakon sedam dana sledi dodatna stimulacija kolagena koju stvaraju oba lasera, Q switch kao neablativni laser i frakcionisani CO2 kao ablativni.

Više o temi korekcija podočnjaka pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.